Väljer samiska i talarstolen

Sunday, 08 July 2012 22:32

Det talas om samiskan i talarstolen, men få talar samiska från den. Det vill ledamöterna i Mijjen Geajnoe ändra på. Helgen innan plenum samlades partiet till en specialanpassad språkutbildning och under plenum höll både Sara Larsson och Kristina Nordling vissa av sina inlägg på sydsamiska.

Varje sametingsparti har tilldelats en engångssumma för att främja samiskan. Hur de övriga partierna valt att disponera sina pengar finns i dagsläget ingen uppföljning på. Mijjen Geajnoe valde att använda pengarna till konkret språkarbete, nämligen en språkutbildning. Under ledning av Sakka Stångberg och Lena Lundin-Skott har partiets ledamöter genomgått en intensiv helgkurs med ett tydligt mål, att prata samiska från talarstolen.

– Vi har diskuterat det ganska länge inom partiet, att vi själva måste ta tag i språkfrågan, berättar Kristina Nordling som menar att språkpengarna kom utmärkt till pass för en språkkurs.

Under plenum i Tärnaby gjorde de också slag i saken och med en viss nervositet framförde de ett par inlägg på samiska från talarstolen.

– Det här var ett första steg och målet är att kunna hålla fler och fler inlägg på samiska för varje plenum.

Nivån ska alltså successivt höjas allteftersom ledamöterna lär sig mer. Och som det verkar nu är politikerna i Mijjen Geajnoe inspirerade att förkovra sig mer i sydsamiskan. Kristina Nordling berättar att ju mer man lär sig desto mer peppad blir man att lära sig ännu mer.

– Det är bra på flera sätt. När man använder samiskan väger man sina ord lite mer än när man går upp och pratar svenska som man är van vid.

Kristina Nordling tycker det ligger på politikernas ansvar att verka för att språket tydliggörs. Hon är kritisk till att det idag nästan enbart pratas svenska från talarstolen, trots att flera ledamöter är samisktalande.

– Det sänder ut helt fel signaler till dem som lyssnar. Vi som politiker ska föregå med gott exempel.

Text: KATARINA HÄLLGREN

Bildtext: Kristina Nordling, ledamot i Mijjen Geajnoe.

Åsa Lindstrand

Åsa Lindstrand

Chefredaktör