Ladda ned appen från App Store eller Google Play

Läs Samefolket var du än är!

Från 1 juli 2020 finns Samefolket som e-tidning. Det firar vi genom att ge alla gratis läsning på webben året ut. Förutom det senaste numret kan du läsa alla tidningar tre år tillbaka. Som prenumerant betalar du inget extra för e-tidningen.

Vanliga frågor

Nej, det nya är att e-tidningen finns i en app som man laddar ner. Dessutom kan du läsa den på datorn via https://etidning.samefolket.se.

Den finns i form av en app, Samefolkets e-tidning, som du hittar där du vanligtvis laddar ner appar. Dessutom kan du läsa den på datorn via https://etidning.samefolket.se.

Det går inte att ladda ned appen genom att klicka på en bild. Appen laddas ned från App Store eller Google Play.

Klicka på länken som finns högst upp på hemsidan, under E-tidning, eller klicka här.

Vid tiden för lanseringen hittar du tidningar från tre år tillbaka och dessutom nummer 1 1905 (Lapparnes Egen Tidning, som den hette då). Vi vill successivt utöka arkivet och gör det allteftersom resurserna tillåter.

Vi har slutfört det första steget och ser fram emot att kunna vidareutveckla produkten. Det återstår lite arbete med kontona för prenumeranter, och vi har så klart en inkörningsperiod då vi behöver se till att allt fungerar som det ska. Vi tar gärna emot förslag och synpunkter till digitalt@samefolket.se.

Vi ser även över hur vi kan synliggöra annonsörer i e-tidningen och på webben, utöver hur de visas i papperstidningen.

E-tidningen ingår i din vanliga prenumeration och kostar ingenting extra. Under 2020 erbjuder vi alla (även icke-prenumeranter) gratis läsning på webben.

Då stängs möjligheten att läsa gratis för den som inte prenumererar. 

Nej. Genom att ta del av gratiserbjudandet om e-tidningen förbinder du dig inte till fortsatt prenumeration efter att erbjudandet har upphört. Du behöver heller inte avregistrera dig från e-tidningen. Genom att delge oss din e-postadress vid registreringen av e-tidningen godkänner du att vi skickar erbjudanden om prenumeration till dig. Vi lämnar inte ut dina personliga uppgifter till någon annan och följder regelverk för GDPR.

Vi erbjuder gratisläsning för att fler ska få upptäcka Samefolket och för att vi ska vara säkra på att tjänsten fungerar bra.

Inte nu, men önskemålet har kommit. Därför är det prioriterat för oss att se över den möjligheten för framtiden.

Det är en talsyntes, en automatiskt funktion som Samefolket själva inte producerar.

För att använda högläsningsfunktionen behöver du befinna dig i artikelläget. I appen når du artikelläget genom att trycka på den text i du vill höra. Tryck sedan på Spela-knappen längst ner i mitten. På datorn når du artikelläget genom att klicka på ikonen näst längst till vänster, i skärmens underkant. Sedan kan du även där trycka på Spela-knappen.

Talsyntesen är en automatiskt funktion som Samefolket inte producerar. Tyvärr är talsyntesen inte anpassad till samiskt uttal. Vi hoppas att sådana tjänster kan utvecklas i framtiden, men har inga resurser till det.

Tjänsten kommer från Prenly. Från Samefolkets sida har William Älgebrink (Norrbotten Grafisk Design) stått för den tekniska anpassningen och grafisk design. Jannie Staffansson och Leila Nutti har genomfört ett utvecklingsprojekt i samband med detta. Åsa Lindstrand (chefredaktör) och Victoria Harnesk (styrelseordförande) har haft det övergripande ansvaret med stöd av Stiftelsen Samefolkets styrelse. Utöver nämnda personer har Samefolkets läsare och andra involverats i arbetet och lämnat feedback.

Det ska vara lättare att läsa Samefolket och få kunskap genom urfolksjournalistik. Ny digital teknik skapar nya möjligheter för detta.

Ja, vi arbetar nu för en annonsmodell som integrerar webbsidan och e-tidningen. Kontakta vår säljare, Leila Nutti, så berättar hon mer.

För att e-tidningen ska veta att du är prenumerant måste du skapa ett konto och sedan koppla ditt kundnummer till det kontot. I appen trycker du på ”Inställningar” och sedan ”Logga in”. På webben trycker du på ”Logga in” högst upp till höger. Välj sedan ”Skapa konto” och följ instruktionerna.