Ladda ned appen från App Store eller Google Play

Läs Samefolket var du än är!

Vanliga frågor

Den finns i form av en app, Samefolkets e-tidning, som du hittar där du vanligtvis laddar ner appar. Dessutom kan du läsa den på datorn via https://etidning.samefolket.se.

Det går inte att ladda ned appen genom att klicka på en bild. Appen laddas ned från App Store eller Google Play.

Klicka på länken som finns högst upp på hemsidan, under E-tidning, eller klicka här.

Vid tiden för lanseringen hittar du tidningar från tre år tillbaka och dessutom nummer 1 1905 (Lapparnes Egen Tidning, som den hette då). Vi vill successivt utöka arkivet och gör det allteftersom resurserna tillåter.

Genom sökfunktionen kan du finna allt som är skrivet om det som intresserar dig. Prova ord som till exempel: “renkött”, “Giron” eller “duodji”. Tänk på att ord kan ha skrivits med stavningar på olika språk.

E-tidningen ingår i din vanliga prenumeration och kostar ingenting extra.

Inte nu, men önskemålet har kommit. Därför är det prioriterat för oss att se över den möjligheten för framtiden.

Det är en talsyntes, en automatiskt funktion som Samefolket själva inte producerar.

För att använda högläsningsfunktionen behöver du befinna dig i “artikelläget”. I appen når du artikelläget genom att trycka på den text i du vill höra. Tryck sedan på Spela-knappen längst ner i mitten. På datorn når du artikelläget genom att klicka på ikonen näst längst till vänster, i skärmens underkant. Sedan kan du även där trycka på Spela-knappen.

Talsyntesen är en automatiskt funktion som Samefolket inte producerar. Tyvärr är talsyntesen inte anpassad till samiskt uttal. Vi hoppas att sådana tjänster kan utvecklas i framtiden, men har inga resurser till det.

Det ska vara lättare att läsa Samefolket och få kunskap genom urfolksjournalistik. Ny digital teknik skapar nya möjligheter för detta.

Ja, vi arbetar nu för en annonsmodell som integrerar webbsidan och e-tidningen. Kontakta vår säljare, Leila Nutti, så berättar hon mer.