Till tomten 2019

Hej Tomten! När jag var liten ville jag mest av allt ha en hund. Nu har jag två och är jätteglad. Jag önskade mig även katt och häst, men de enda husdjur jag fick var akvariefiskar och vandrande pinnar. Nu har jag flera katter och en häst. Så jag påminner mig själv ibland om att det är barndomsdrömmar som gått i uppfyllelse. När jag nu är omgiven av mina fyrfota vänner, har nått medelåldern och dessutom har fått egna barn, så har kanske mina anspråk och drömmar förändrats en aning. Jag förstår om du blir lite svettig när du ser min önskelista, och kanske tänker, att jag blandar ihop dig med gud. I så fall kan du vidarebefordra till hen. För jag struntar egentligen i vem som fixar det här, bara det levereras. Tack för att du gör ett försök! Och tack alla ni därute för att ni också försöker bidra till att några av mina drömmar kan bli verklighet. Kanske delar ni några av dem?

Önskelista

hejdade klimatförändringar

insiktsfulla och handlingskraftiga politiker

etiska och jordnära företagare

stopp för skövling av naturresurser

bra renbete i hela Sáme ednam

stärkta rättigheter för samer

ökad öppenhet och förståelse samer emellan

en jäkla kick för samiska språk

hejdad konsumtion

färre krav i tillvaron

mer kärlek i världen

utrotning av hat i alla dess former

stopp för skadliga kemikalier i all matproduktion

att vi får fortsätta ha rent vatten i naturen

att vi får fisk i näten, svamp i korgen, bär i hinken och kött från skogen 

att min familj får vara frisk

att mina djur och övriga vänner får vara friska

att gråspetten kommer till min fågelmatning i år också

att tomten inte blir utbränd när hen ser det här

Buorit Juovllat Buorre Javlajt Buorre Jåvvlå Buörrie Juvvla Lahkoe jåvle

Picture of Åsa Lindstrand

Åsa Lindstrand

Chefredaktör