Rolffa nöjd trots niondeplats

Thursday, 26 January 2012 15:39

För andra gången i rad hamnade Sápmi utanför prispallen i minoritetssångfestivalen Liet International som i år hölls i norra Italien. Sápmi representerades av gruppen Rolffa, som var nöjda, trots niondeplatsen.

Text: KATARINA HÄLLGREN

Foto: SANDRO WELTIN

Den åttonde melodifestivalen för minoritetsspråk, Liet International, avgjordes denna gång i den norditalienska staden Udine. Sápmis bidrag hette Gulatgo Mu med gruppen Rolffa. De vann sångdelen på Sámi Grand Prix i Kautokeino och direktkvalificerade sig därmed att representera Sápmi på Liet International. Men det höll inte på att bli någon resa. Samisk musikfestival som driver Sámi Grand Prix har nämligen inte pengar för att ekonomiskt stödja den artist som åker på minoritetssångtävlingen.

Det innebar att Rolffa själva skulle tvingats betala och för ett band med sex medlemmar var det inte ett alternativ, meddelade Rolffa i höstas. Kort därefter gick dock både Sametinget i Norge och Sápmi Music i Karasjok in med medel för att Rolffas medverkan skulle bli verklighet.

Och i mitten på november var det dags. Rolffa ville mer än bara tävla så de passade på att resa runt i trakterna och göra två spelningar innan själva tävlingen.

– Det är inte så ofta hela bandet träffas så vi måste passa på, förklarar Rolf Morten Amundsen.

HAN TYCKER DET var en rolig möjlighet att få åka på Liet International, och menar att man inte ska ta musiktävlingar på alldeles för stort allvar. För tävla i musik är ingenting som Rolf Morten tycker att man kan göra egentligen.

– Om jag gillar en låt kanske inte du gör det, smaken är så olika och när det kommer till sådana här saker blir oftast scenshowen avgörande.

Låten Gulatgo Mu som Rolffa tävlade med beskriver Rolf Morten som en avskalad låt om de inte alltför stora problemen i livet.

– Det är en fin låt, men hade vi haft möjligheten att välja en annan låt att tävla med i Liet hade vi nog gjort det. Men jag tycker att vi gjorde ett bra jobb med framträdandet även om det inte gick så bra på tävlingen.

Rolffa slutade på en niondeplats och kom därmed näst sist, och helt oberörd blir man inte av det, menar Rolf Morten.

– Det är klart, man provar att vara ”tuff i trynet”, men det känns ändå. Om man ska se det från den positiva sidan så finns det inget samiskt bidrag som kommit så långt ner som vi i Liet, säger han och skrattar.

ÅRETS VINNARE BLEV Janna Eijre från Friesland med låten I Klap och det förvånade inte Rolf Morten.

– Hon var väldigt charmerande person med en fin stämma och scennärvaro. Jag förstår att hon vann.

Han tycker att Liet International var en upplevelse, men är lite kritisk mot hur arrangemanget organiserades.

– Det var lite konstigt, om något sådant arrangerats i Norge hade varje artist fått mer information. Nu fick man ringa och fråga saker hela tiden och fick veta tider och annat genom tillfälligheter. Det är ju inte så att man som artist kräver massage och annan lyx, men lite mer uppdatering om allt hade varit bra, säger Rolf Morten skämtsamt.

Men skulle de få chansen att delta i Liet International skulle de ställa upp.

– Absolut. Det var väldigt bra att få resa runt och visa upp oss. Vi kom hem med huvudet högt och knöt nya kontakter, det är det viktigaste av allt.

ATT INTE ROLFFA tog hem seger i Liet International gör inte så mycket, eftersom de har en hel del fans i den samiska världen.

– När vi började gjorde vi något som ingen annan gjort med samisk musik och det var sådant som folk gillade och som inte bara var annorlunda. Vi gör vår grej och rör oss också i genrer som inte bara är samiska och vi har inte bara samisk text. När vi gör musik så gör vi det som låter kul och om vi blandar flera musikstilar gör det oss ingenting.

Rolffa har mycket på gång just nu. Närmast väntar en ny skiva. När Samefolket pratar med Rolf Morten har han och resten av bandet jobbat både dag och natt de sista dagarna för att få klart skivan för tryck.

– I somras gav vi ut en ep på Spotify och de låtarna är med. Dessutom har vi några nya låtar som är inspirerade av mörkertiden, vi har gått in i oss själva lite mer.

Rolf Morten är väldigt nöjd med resultatet och säger att skivan är väldigt stämningsbaserad. Releasefesten kommer att hållas i Oslo den 4 februari och sedan väntar turné.

– Vi kommer att ta en paus från Nordnorge och Finnmark ett tag nu. Nu hoppas vi få spela i Sydnorge och så småningom på svensk sida också. Vi har prövat många gånger att få spelningar i Sverige, men det har inte funkat hittills.

Bildtext1: Rolffa, med Rolf Morten Amundsen på sång, representerade Sápmi i Liet International.

Bildtext2: Janna Eijre från Friesland blev årets vinnare med låten I Klap.

Picture of Åsa Lindstrand

Åsa Lindstrand

Chefredaktör