Sunday, 24 March 2013 23:30
Samiskt mode på årets Lopme Naestie

KULTURDAGAR Årets Lopme Nastie fick konkurrens av snöstorm vilket gjorde att antalet besökare tunnades ut. Men de som ändå trotsade vädrets makter fick ta del av utställningar, köttförädling och sameslöjd. Eftersom årets tema var samisk kläddesign anordnades föreläsningar om samiskt mode och dräktkoder. Inför Lopme Naesties tioårsjubileum nästa år utlovar projektledaren Lopme Naestie en hel del förändringar, men hon vill ännu inte avslöja jubileumsplanerna.

FOTO FIA KADDIK

Bildtexter:

Lopme1: Anna-Stina Svakko från Porjus fanns på plats med sitt Ástu Design. Hon besökte festdagarna senast för två år sedan. ”I år har jag haft två föreläsningar som handlat om samiska dräktkoder, det tysta språket och modernt skapande. Jag tycker Lopme Naestie är ett viktigt arrangemang i sydisområdet och jag tycker det är viktigt att hålla kontakten med sydsamerna.”

Lopme2: Benny Jonsson föreläste om den ädla konsten att använda sig av skohö.

Lopme3: Elisabeth Kråik från Vemdalen.

Lopme4: Ellenor Walkeapää från Porjus driver Ealli design. Hon var på Lopme Naestie för andra gången. ”Det är ett mycket trevligt arrangemang i sydisland.”

Lopme5: Niklas Blindh från Funäsdalen visade sina tavlor.

Lopme6: StoorStålka, Per-Niila Stålka och Lotta Willborg Stoor besökte Lopme Naestie för första gången. ”Det är ett helt fantastiskt arrangemang, men bäst av allt är den goda maten man får här.”

Lopme7: Tomas Magnusson från Mörsil ställde ut sin slöjd.

Lopme8: Marie Boine gjorde en bejublad konsert i Funäsdalens kyrka.

Åsa Lindstrand

Åsa Lindstrand

Chefredaktör