Rimpi debutsjunger på samiska

Sunday, 24 March 2013 23:36

MUSIK Det senaste året har Anders Rimpis karriär lett honom rakt in i det samiska kulturlivet. Och till påsk blir det första gången operasångaren från Storlule sjunger på samiska, när den trettonde upplagan av Opera Vildmark har premiär i Lainio.

TEXT ÅSA LINDSTRAND

När Samefolket når Anders Rimpi sitter han i matsalen på Göterborgs-Operan. Sedan han blev klar med sin utbildning i klassiskt musik 2006 har han verkat som frilansande operasångare och kompositör. Just Göteborgs-Operan har varit en av de stora uppdragsgivarna.

Sedan något år tillbaka sätter 40-årige Anders Rimpi också sina avtryck i den samiska kulturvärlden. Han säger själv att det började när han deltog i en workshop för samiska konstnärer i samband med Márkomeannu 2012. Där knöt han kontakter som ledde till åtskilliga projekt. Han har bland annat komponerat ett ljudlandskap till Máret Ánne Saras konstutställning – musik som uteslutande bygger på ljud från renskötseln. Han jobbar också tillsammans med Hilde Skank Pedersen i ett scenkonstprojekt och till hösten kommer han att ha en av rollerna i musikteaterpjäsen Building the Sámi Nation, som är ett samarbete med bland andra Siri Broch Johansen. I den föreställningen blir det att prata lulesamiska.

Jag insåg när jag var på Márkomeannu att många av de samiska konstnärerna talar samiska, så jag blev sugen att försöka lära mig och läser därför en distanskurs mot Samernas utbildningscentrum. Min pappa har inte pratat samiska med mig under min uppväxt.

Anders Rimpis pappa Nils-Ivar kommer från Ålloluokta vid Storlule. Någon gång på 60-talet mötte han Anders mamma, som var lärare i Vuollerim. De flyttade till Västkusten och Anders har vuxit upp i Göteborg. Sommarsemestrarna tillbringades i Ålloluokta. Numera besöker Anders Storlule ett par veckor varje sommar, till påsk om möjligt är, och till sarvslakten om hösten. Anders bror Niklas har skötesrenar hos Apmut Ivar Kuoljok.

Den här påsken blir det dock en annan plats i Norrbotten, nämligen Lainio, för Anders Rimpi. Han har en av tre roller när Carina Henriksson för trettonde gången sätter upp Opera Vildmark i sin hemby. Därmed blir det debut för Anders Rimpi att sjunga på lulesamiska och han konstaterar att det blir en utmaning.

Vi ska spela Williams Waltons Björnen, som bygger på Tjechovs verk med samma namn. Jag har rollen som änkan Popovas betjänt Luka. Popova själv talar och sjunger på meänkieli, björnen Smirnov på svenska och betjänten på samiska.

Anders Rimpis intresse för opera väcktes när han en gång hörde en operasångare och tänkte: ”Hur kan det komma så mycket ljud ur en människa?” Och operan som genre, menar han, är en blandning av dramatik och musik i sitt häftigaste uttryck. Han jämför operan med sarvslakten, och menar att de är varandras motsatser.

Att delta i sarvslakten kan verkligen vara farligt. Det är alltid någon som skadar sig, men ingen hetsar upp sig för det. På operascenen är det raka motsatsen: Där dör folk hela tiden och det är stor dramatik, men allt är bara på låtsas.

Bildtext:

Under påskhelgen är det premiär för årets uppsättning av Opera Vildmark i Lainio, nämligen William Waltons Björnen. Anders Rimpi sjunger rollen som betjänten Luka på lulesamiska, i en översättning som Valborg Mangs Märak gjort.

Picture of Åsa Lindstrand

Åsa Lindstrand

Chefredaktör