I Helsingfors som lärare

Monday, 28 May 2012 08:25

En vanlig dag på jobbet fick jag en fråga. Irja Seurojärvi-Kari som undervisar i samiska vid finsk-ugriska institutionen vid Helsingfors universitet, skriver till mig och frågar: Vill du komma till Helsingfors och undervisa i sydsamiska? Visst låter det kul så jag skyndar mig att söka ledigt från mitt vanliga arbete på Sametinget och börjar planera. Jag har aldrig varit i Helsingfors tidigare, bara på flygplatsen. Trevligt att komma till en institution där man bland annat forskar om samiska. Det här är vad som händer under den veckan.

Text och foto: DAVID JONASSON

18 april:

Jag kliver upp tidigt på morgonen och åker till flygplatsen. Idag bär det av till Helsingfors. När jag kommer dit börjar min undervisning. Studenterna kan svenska så väl att de förstår mig bra. När undervisningen är slut för dagen beger jag mig ut på stan. Jag upptäcker då att man inte klarar sig så bra på svenska. Finland är inte så tvåspråkigt som jag väntat mig. I början vill jag inte prata engelska. Jag försöker att använda min finska och upptäcker att jag klarar av att beställa mat och sådana enkla ting. Någon nytta ska man ha av kvällskurserna i finska jag läst tidigare.

19 april:

Idag har jag ingen undervisning. Studenterna och lärarna har arktiskt seminarium. Jag går också dit i början, men upptäcker att längre min finska inte på långa vägar är bra nog att ens förstå lite av dessa diskussioner. Istället går jag till universitetet och arbetar. Imorgon har jag undervisning och jag behöver planera. Jag är inte van att undervisa. Det har gått en tid sedan jag senast gjorde det.

20 april:

Undervisning igen. Jag blir ivrig när jag upptäcker hur duktiga studenter jag har och vad de kan mycket sedan tidigare. De kan mycket nordsamiska och så klart också finska. Jag är van att undervisa dem som kan svenska eller norska som har en annan struktur än samiskan. Men finska och samiska har samma struktur och därför är grammatiken enkel för mina studenter. När jag undervisar lyckas jag glömma bort den akademiska kvarten och kör på till kl 12 även om vi egentligen ska sluta redan 11.45.

21 april:

Nu blir det helg. Jag har gott om tid och får semestra de här två dagarna. Jag passerar Svenska teatern och köper en biljett till kvällens föreställning som är Strindbergs Advent. Riktigt kul att gå på teater. Det är inget jag brukar göra.

22 april:

Det här är min andra ledigdag. Jag går på stan och försöker turista. Jag har kamera och karta. Jag försöker att se allt man ska se i den här staden. Ikväll återvänder Florian från Tartu. Vi går lite på stan och går sedan på en hotellbar och sitter och pratar en stund. Hotellet är högt och därifrån kan man se hela staden.

23 april:

Nu är det måndag och arbetsveckan börjar. Jag har undervisning igen. Jag träffar Sjur Moshagen, som arbetar vid Universitetet i Tromsø med språkteknologi. Han är ledare för Divvun-gruppen som arbetar med samiska stavningskontroller. Framåt kvällen går jag och Florian och han på restaurang. Det är trevligt att göra min sista kväll i Helsingfors.

24 april:

Min sista dag här. Undervisning i fyra i timmar och sedan skyndar jag mig till flygplatsen. Det går fort ut dit så jag får vänta en stund innan det bär av hem. Nyttigt att bli lite känd i Helsingfors och lära känna andra som arbetar med de samiska språken. Det här har varit en bra vecka.

Bildtext: Mina flitiga studenter. De kan nordsamiska så det är inte så svårt att lära dem läsa sydsamiska.

Åsa Lindstrand

Åsa Lindstrand

Chefredaktör