Ny samisk festival i Jokkmokk

Friday, 27 April 2012 22:09

För första gången arrangeras i år Sápmi Awards i Jokkmokk. Arrangemanget är tänkt som en stor fest, där flera stipendier kommer att delas ut till värdiga vinnande samer.

Text och foto: ÅSA LINDSTRAND

När du håller den här tidningen i din hand har nomineringarna till den första upplagan av Sápmi Awards avslutats. Ungefär en vecka före påsk hade redan ett hundratal förslag på tänkbara stipendiater kommit in. Stipendierna, på 100 000 kronor vardera, delas ut inom kategorierna Dávástus Dálvvádisas – vital samtida musik i Sápmi, Biebmu lea Eallin – Traditionell matkonst och kunskap, Duodji, dáidda ja hábmen – Duodji, design och konst och Nuorra boazodoalli – Kunnig, ung renskötare i Sápmi.

Varför ett Sápmi Awards?

– Tja, varför? Det är en kul grej, som kan bli något . Med förra årets urfolkskonferens visade vi att vi kan göra bra events, att det går rent tekniskt, säger Sápmi Awards eventkoordinator Nils-Henrik Sikku.

Till själva arrangemanget, som äger rum i mitten av juni, ska tre finalister i varje stipendiekategori ha röstats fram. Där och då fälls avgörandet vem som blir 100 000 kronor rikare.

– Vi kommer bland annat att ha renskötartävlingar – utan lassokastning – där renskötarfinalisterna får svara på frågor. På matsidan blir det en kockshow inför publik, berättar Nils-Henrik Sikku.

Tanken är dock att Sápmi Awards ska vara mycket mer än bara stipendieutdelningen. Musiken ska vara en bärande del genom arrangemanget och arrangörerna lovar att de samiska artister som är mest aktuella just nu ska stå på scenen. Just innan Sápmi Awards är det skolavslutning och studentbal, och direkt efter håller SSR sitt landsmöte i Jokkmokk.

– Så under två veckor avlöser händelserna i Jokkmokk varandra, konstaterar Nils-Henrik Sikku.

Sápmi Awards är ett kommunalt initiativ och största delen av utgifterna ska täckas av sponsorpengar. Nils-Henrik Sikku gissar att arrangemanget totalt kommer att omsätta någonstans mellan fem och tio miljoner kronor. På Sápmi Awards hemsida står det att händelsen är en hyllning till den varsamma samiska livsåskådningen och en manifestation av kreativitet och hållbar utveckling. I de samiska leden i Jokkmokks kommun har det under det senaste halvåret mullrats en hel del kring Jokkmokks kommunlednings oavkortat positiva inställning till gruvplanerna väster om Jokkmokk och en av sponsorerna till Sápmi Awards är Vattenfall.

– Att Vattenfall är sponsor har varit en fråga för den referensgrupp som tagit ställning till vilka sponsorer som är okej eller inte, och de har gett grönt ljus till Vattenfall, säger Nils-Henrik Sikku.

På frågan om det inte kan finnas ett trovärdighetsglapp mellan vad Sápmi Awards säger sig stå för, och de andra signaler som Jokkmokks kommunledning sänder, till exempel i gruvfrågan, svarar Lars-Anders Baer, kommunikatör för Sápmi Awards:

– Det är klart att det finns en sådan risk, men det är ett trovärdighetsproblem som alla kommuner har. Det ligger inbyggt i systemet. Men man kan också se det här som en mobilisering underifrån, att man synliggör värdet av det samiska.

Bildtext:

Nils-Henrik Sikku och Lars-Anders Baer jobbar med Sápmi Awards som äger rum i Jokkmokk i mitten av juni.

Picture of Åsa Lindstrand

Åsa Lindstrand

Chefredaktör