Hallå där… Nina Lango

Friday, 26 October 2012 22:14
Hallå där…

… Nina Lango, samisk koordinator på Arjeplogs kommun och en av drivkrafterna bakom samisk kulturvecka i Arjeplog som arrangeras för andra året i rad.

Text och foto KATARINA HÄLLGREN

Varför en samisk kulturvecka i Arjeplog?

Därför att vi är en samisk förvaltningskommun och en del i vårt uppdrag är att synliggöra den samiska kulturen. Det här är en fortsättning på arbetet som min företrädare gjorde ifjol. Det är ett inarbetat koncept som jag fortsätter jobba med.

Hur har veckan utvecklats sedan ifjol?

Utifrån utvärderingen som gjordes efter fjolårets kulturvecka har vi valt att satsa lite mer på arbetet i förskolor och skolor och där har vi kört temat en längre tid än bara en vecka. Vi började redan i september med författarmöte och vi kommer att fortsätta ända in i november med samiska inslag, exempelvis slöjdprojekt och teaterföreställningar. Under kulturveckan serveras samisk mat i skolorna och där innefattas även vård och omsorg.

Skulle du säga att ni har något huvudtema under kulturveckan?

Vi har försökt att erbjuda ett så brett program som möjligt inom samisk kultur samtidigt som vi lyfter fram lite smalare kultur, till exempel samisk dans. Programmet varvas med både samisk kultur i dåtid och i nutid. Nytt för i år är också att det finns samiska försäljare på marknadsområdet i samband med Arjeplogs höstmarknad som arrangeras samtidigt som kulturveckan.

Du är ju själv född och uppvuxen i Arjeplog, hade du velat ha en kulturvecka under din uppväxt?

Ja, det hade ju varit väldigt roligt. När jag var barn så var vi några stycken som räknades som samer och det var vi som hade renskötande föräldrar. Inte förrän i vuxen ålder har jag förstått att många i Arjeplog har samisk anknytning, men det lyftes aldrig fram då.

Vad var reaktionerna bland besökarna och lokalbefolkning efter fjolårets kulturvecka?

Det har varit väldigt många positiva reaktioner och uppslutningen på de olika arrangemangen har varit bra, både ifjol och i år.

Kommer det här bli ett årligt återkommande arrangemang?

Jag hoppas verkligen det. Men som alltid när det handlar om kultur så kostar det pengar och vi måste förlita oss på projektansökningar och kulturbidrag.

Vad vill ni som förvaltningskommun uppnå med en samisk kulturvecka på sikt?

Vi vill lyfta fram den lokala samiska kulturen i Arjeplog och hitta kulturarbetare med stora kunskaper, men som sitter på sin kammare. Som förvaltningskommun har vi ett utökat ansvar att värna och lyfta språket enligt lagen om minoriteter och minoritetsspråk, något som hade behövt göras för länge sedan då fler modersmålstalare var i livet. När vi arrangerar en kulturvecka och lyfter det samiska så lyfter vi även språket. Min uppfattning är att språket och renen är två bärande delar i den samiska kulturen. Försvinner det, vad är den samiska kulturen då?

Last Updated on Friday, 26 October 2012 22:15

Picture of Åsa Lindstrand

Åsa Lindstrand

Chefredaktör