Ájtte fyller 30 år och firade i mitten av juni med att öppna en ny basutställning. Med sina omkring 470 föremål på 90 kvadratmeter blir den troligen den enskilt största utställningen för duodje inom Sáme ednam.
För några år sedan donerade makarna Jan och Eva Bergfelt sin samling på nästan 400 samiska slöjdföremål till Ájtte. Ájtte beslutade så småningom att donationen skulle utgöra stommen i en ny basutställning om duodje. Det senaste året har arbetet med utställningen pågått och i mitten av juni var det vernissage.
– Donatorerna ville att deras samling skulle synas. Ungefär en tredjedel av den finns med i den här utställningen. Dessutom visas både äldre och nya föremål från våra egna samlingar, säger Sunna Kuoljok, etnolog.
Utställningen är indelad i fyra teman som är färgkodade med de traditionella samiska färgerna: Duodje som försörjning, varje område har sin duodje-tradition, tradition och utveckling och att föra kunskapen vidare.
– Till exempel inom temat tradition och utveckling visar vi att duodje traditionellt har utgått från behovet i vardagen. Idag är den också ett konsthantverk, men fortfarande tillverkar man det som behövs, även om nya behov uppstår. I temat om att föra kunskapen vidare, funderar vi kring hur man gör det idag. Tidigare var kunskapsöverföringen en del av vardagslivet. Barn fick kanske en egen kniv och en egen ostform. Men hur går det till idag, i ett förändrat samhälle? Vi vet att Samernas utbildningscentrum är jätteviktigt för att duodjekunskapen vidare på svensk sida, men också museer där man kan titta på föremål fyller en viktig funktion. Vi ser ju också duodje sprids via sociala medier, fortsätter Sunna Kuoljok.
UNDER ARBETET med utställningen uppmanade Sunna och hennes kollega Katarina Spik Skum människor att skicka in instagrambilder på sin slöjd. Responsen var enorm och av flera hundra bilder har de valt ut ett 70-tal som tillsammans skapar ett av utställningens bildspel. Enligt Göran Sjöberg, chef för arkiv och samlingar på Ájtte, är en viktig del av utställningen just att lyfta fram människorna. Ett bildspel i större format visar därför bilder på duodjens tillverkare och brukare ur museets eget bildarkiv, främst från lulesamiskt område. Dessutom finns en filmhörna där sju nyproducerade kortfilmer om lika många slöjdare visas.
– Filmerna visar slöjdare från hela området, kvinnor och män i olika åldrar som jobbar med olika material. Där finns både kända och mindre kända slöjdare och en lärling. Slöjdarna gör också en del viktiga statements. Bland annat att när renarna aldrig får betesro, så växer inte hornen till sig till riktigt fina slöjdhorn, berättar Katarina Spik Skum.
För Ájtte, som fyller 30 år i år, var invigningen av den 90 kvadratmeter stora duodjeutställningen en del i firandet. Utöver vernissagen hade Elli-Kari Pavval en sagostund för barn, slöjdaren och konstnären Anna-Stina Svakko höll en föreläsning kring några av den nya utställningens föremål och senare på kvällen var det jubileumsmiddag.
TEXT OCH FOTO ÅSA LINDSTRAND