Samisk samlingsplats i kulturhuvudstad

Friday, 25 January 2013 21:24
Umeå har äntligen fått en samisk samlingsplats.

I december invigdes kulturhuset Tráhppie på Gammliaområdet.

– Det här betyder mycket för alla, både vuxna och barn, säger Camilla Törnros, Såhkie, Umeå sameförening.

TEXT ANNIKA RYDMAN

Det lyser inbjudande i fönstren i den låga vita byggnaden intill Västerbottens muséum. Färgerna vitt och rött skymtar och ett vackert mönster dekorerar ett av fönstren.

Innanför den något trögöppnade dörren doftar det gott av nykokt kaffe. I den ljusa och luftiga lokalen finns montrar med slöjd, en fotoutställning och många inbjudande bord att sitta vid.

– Vi har alltid sökt efter en lokal som var bättre än källarlokalen vi hade. Först hade vi tänkt oss en lokal på stan, men så kom det här alternativet upp, säger Camilla Törnros, Såhkie, som är ansvarig för Tráhppie.

Tráhppie betyder horn med många grenar på umesamiska.

– Vår tanke med kulturhuset är att det just ska ha många grenar – flera olika verksamheter. Tráhppie ska bli en samlingsplats som är öppen för alla. Hit kan man komma och fika och prata. Och här har vi föreläsningar, utställningar, konserter, konferenser, slöjdkurser med mera, säger Camilla Törnros.

Simon Marainen har haft konsert på Tráhppie och Anna-Stina Svakko har hållit en sykurs.

I fiket serveras inte främst vanliga vetebullar.

– Vi har kokkaffe, kaffeost, gáhkku med rökt renstek, gravad röding och glass med hjortron, säger Camilla Törnros nöjt.

På Gammliaområdet hålls varje år en uppskattad och välbesökt julmarknad. Det var på marknaden, för drygt ett år sedan, som tanken om lokalen väcktes.

– De hade försäljning även inne i det här huset som i vanliga fall stod tomt. Det var då vi fick idén – att vi kunde hyra lokalen i stället för att den stod tom, berättar Camilla Törnros.

Såhkie har länge haft en dröm om ett samiskt kulturhus i Umeå. Nu fanns chansen plötsligt där – och det dessutom i en lokal som ligger bra till.

– Det här är en naturlig plats för ett samiskt kulturhus. Det ligger bredvid museet som vi har ett bra samarbete med och nära samevistet här på Gammlia, säger Camilla Törnros.

Umeå kommun är samisk förvaltningskommun. Camilla Törnros berättar att Såhkie har ett bra samarbete med kommunen och att man redan genomfört aktiviteter via kommunens projekt.

– Vi har exempelvis ett förskoleprojekt där vi bjudit hit barnen. Då hade vi lånat hit Barnens rajd från museet. Det var mycket uppskattat, berättar hon.

Vid ett bord sitter en grupp pensionärer och pratar och slöjdar. Mitt på bordet ligger flera böcker som visar sig vara ”skolböcker” på flera samiska dialekter. Gruppen tillhör ett annat av förvaltningskommunens projekt som riktar sig till äldre samer i stan.

– Vi började redan våren 2010 och har hållit till i en lokal på stan. Det känns jättebra att kunna samlas här istället, säger Monica Sandström som driver projektet för kommunens räkning.

Kursdeltagarna är mycket nöjda med Tráhppie – både lokalen som sådan och det faktum att det finns ett kök som de kan använda.

– Köket är bra, nu kan vi laga mat, säger Aina Nilsson utan att släppa blicken från sitt slöjdalster.

Karl-Erik Johansson håller med:

– Förra gången gjorde vi renskav. I dag ska vi steka blodplättar, säger han nöjt och fortsätter:

– Det är väldigt trevligt att träffas så här. Vi pratar om hur vi haft det som barn och unga. Jag tror det är ovärderligt med en sådan här samlingspunkt.

Trahppie1: Varje vecka är det träff på den nya samiska samlingsplatsen i Umeå, Tráhppie. Ledare för träffarna är Monica Sandström. Från vänster: Aina Nilsson, Sture Nilsson, Monica Sandström, Åke Brånemyr, Karl-Erik Johansson och Ann-Britt Johansson.

Trahppie2: Tráhppie betyder horn med många grenar på umesamiska, berättar Camilla Törnros, ansvarig för Umeå sameförenings nya samlingsplats. Aina Nilsson tycker att lokalen är jättefin och praktisk, speciellt eftersom det finns ett kök.

Trahppie3: Caféet serverar inga vanliga kanelbullar utan gáhkku, rökt renstek och kokkaffe, berättar Monica Törnros, ansvarig för Tráhppie.

Åke Brånemyr förser sig med den goda kaffeosten.

Trahppie4: Det vankas blodplättar och kock är Karl-Erik Johansson. ”Jag tror det är ovärderligt med en sådan här samlingsplats för samer i Umeå”, säger han.
Last Updated on Thursday, 31 January 2013 20:16

Bild av Åsa Lindstrand

Åsa Lindstrand

Chefredaktör