Debutantpris för aktuell rövarhistoria

Friday, 25 January 2013 21:17
FÖRFATTARE Berättelsen var tänkt att bli ett filmmanus för tio år sedan, men saker kom emellan. När filmaren och numera författaren Lars Petterson hittade utkastet i en låda i källaren tänkte han först slänga det. Men han tänkte om och skrev om det till en bok. Nu har han fått Svenska deckarakademins debutantpris för boken Kautokeino, en blodig kniv.

TEXT KATARINA HÄLLGREN

Lars Pettersson kom till Kautokeino i början av 90-talet i sin roll som filmare. Sedan dess bor han växelvis i Gusselby utanför Lindesberg och i Kautokeino. Deckaren kom ut i höstas och handlar i korthet om våldtäktsmisstänkt renskötare som skyddas av släkten och de förvecklingar och problem som uppstår gentemot den skrivna lagen.

Författaren själv beskriver boken som en rövarhistoria, helt och hållet påhittad. Det är fiktiva människor och händelser i Kautokeino som spelar huvudrollen i hans debutbok.

– Om någon hittar något som liknar verkliga händelser så är det en tillfällighet.

Trots att grundstoryn är skriven för tio år sedan tar den upp ett högst aktuellt tema med tanke på nästan identiska rättsfall som fått medial uppmärksamhet de senaste åren. Lars Pettersson tror dock inte boken kommer att leda till något ändrat synsätt på lag och rätt.

– Det är att ge den alldeles för stor betydelse. Min idé är att berätta en historia och läser man boken kanske man tänker i allmänhet på den egentliga lagen. Överallt finns ett sorts tolkningsföreträde och i boken är det lite mer hårddraget för att det ska bli mer spännande.

Släktbanden spelar stor roll i hans berättelse, men det menar han inte är typiskt för Kautokeino.

– Det är inte bara släktband, det är ett rättsmedvetande i förhållande till lagen. I Kautokeino är det mer genomskinligt och syns mer, men på alla mindre orter finns något liknande. Rättsmedvetandet följer inte alltid lagens bokstav.

Lars Pettersson vill gärna lyfta fram de starka släktbanden som något positivt som överväger, även om det ibland också kan vara negativt.

– Jag förstår att det historiskt sett behövts starka familjeband eftersom man varit så utsatta gentemot övriga samhället. Jag läste någonstans att jag jämställer Kautokeino med Neapels maffia. Det handlar om gangsterkriminalitet medan det i Kautokeino handlar om att man skyddar varandra. Det kanske man missuppfattar när man läser boken.

Än så länge är det sparsmakat med reaktioner på boken från Kautokeinohåll. Det tror Lars Pettersson delvis kan bero på att boken inte kommer på norska förrän till våren.

– Sedan är det ofta så att är det något man inte tycker om så säger man ingenting. Jag har däremot fått några positiva kommentarer från oväntat håll.

Debutantpriset från Svenska deckarakademien tar han med ro. Visst, säger han, är det säkert jättebra, men han är ju en gammal gubbe och ingen ung debutant.

För dem som vill veta fortsättningen på berättelsen så avslöjar Lars Pettersson att det kommer en uppföljare.

– Jag har inte skrivit en rad än, men jag har ett kontrakt som kräver det. Om den förra boken utspelade sig för tio år sedan så kommer det en bok som utspelar sig idag och några av personer är med.
Last Updated on Thursday, 31 January 2013 20:14

Picture of Åsa Lindstrand

Åsa Lindstrand

Chefredaktör