Máret är Nuorats nya boss

Thursday, 26 January 2012 15:38

Hon började sin karriär inom samisk media på radion för att sedan gå över till tv. Nu tar sig Máret Steinfjell an nya utmaningar, denna gång som ny chefredaktör på Nuorat.

När en förvånad Máret Steinfjell fick veta att nuvarande chefredaktör Elin-Anna Labba skulle sluta på Nuorat ringde hon upp henne för att få reda på varför. Först senare kom Máret att tänka på att jobbet vore något för henne.

– När jag läste annonsen tyckte jag att det var mig de sökte. Nuorat är en jättebra tidning som jag gärna kunde tänka mig att jobba på.

Sagt och gjort. Máret sökte och i slutet på november blev det klart att hon är Nuorats nya chefredaktör. Men jobbet börjar hon först i februari-mars eftersom hennes nuvarande arbetsgivare SVT Sápmi släpper henne först då. Och därmed tar hon tjänstledigt från jobbet som nyhetsreporter på Oddasat, ett jobb som hon haft i tre år, för att skaffa sig en redaktion i Kiruna där hon har en lägenhet.

Före det var Máret ett och ett halvt år på sameradion och det var också där hennes journalistkarriär inleddes.

– Det var en jätteslump. Någon sa att sameradion sökte sommarvikarier, jag sökte och fick det. När sommaren var slut undrade chefen om jag ville jobba med sydsamiska program och ungdomsprogram och jag blev kvar.

Någon tanke på att jobba inom journalistiken hade Máret inte. Sommarjobbet var mest en anledning att få stanna i Sverige över sommaren istället för att åka hem till Kautokeino. Dessutom har båda hennes systrar jobbat som journalister och Máret ville inte gå samma väg som dem. Men jobbet var kul, upptäckte hon, och blev kvar.

Det senaste halvåret har hon jobbat som VJ på SVT Sápmi i Östersund, vilket innebär att hon både filmar, intervjuar och klipper inslagen. Ett självständigt ensamjobb, precis som hennes kommande utmaning på Nuorat.

– Det känns jätteroligt. Lite läskigt, men mest jättekul. Det blir något helt nytt, jag har ju aldrig gjort tidning förr. Jag kände att jag inte kan missa den här utmaningen och jag tror det är jättenyttigt att testa nya saker.

Hon tror att läsarna kommer att märka en skillnad främst i teman och innehåll.

– Jag tänker vara jätteöppen och höra mig för vad läsarna vill ha. Sedan tror jag att det kommer att bli mer spridning geografiskt i materialet. Jag gillar att läsa vad som händer längre bort, inte bara i Sápmi, utan även ute i världen.

Máret har privilegiet att behärska både nordsamiska och sydsamiska. De samiska texterna kommer inte att bli färre, snarare tvärtom.

– Det är jätteviktigt med samiska i tidningen och jag tycker det är väldigt bra som det är nu att översättningarna finns på webben så att inte samma text finns både på samiska och på svenska i tidningen. Och med de unga läsare som Nuorat har är det också legitimt att hänvisa till webben.

Hennes egna språkkunskaper gör att hon lättare kan granska texter både på nordsamiska och sydsamiska utan att någon behöver översätta åt henne.

– Jag tror att jag kommer att kunna uppmuntra fler att skriva på samiska.

Den största skillnaden för henne själv kommer att vara att inte längre ha en daglig deadline, något som hon jobbat mot varje dag i tre år.

– Dessutom kommer det jag skriver om få ta mer plats. När man jobbar med nyheter och tv måste man hålla sig till en vinkel och bara berätta om en grej på kort tid. Nu kanske jag får skriva en hel sida om något, säger Máret och skrattar.

Máret har redan en mängd idéer, men hon tycker att nuvarande Nuorat är en bra grund att utgå ifrån.

– Det känns inte som att det behövs något drastiskt för att göra den bättre. Först och främst ska jag se till att inte göra den sämre. Det är svårt att veta innan man börjat hur det kommer att bli. Säkert kommer tidningen vara väldigt färgad av att jag jobbat med nyheter – eller så kanske det går åt ett helt annat håll.

Text: KATARINA HÄLLGREN

Foto: JOSÉ BARRIOS

Picture of Åsa Lindstrand

Åsa Lindstrand

Chefredaktör