Thursday, 04 December 2014 21:39
UMEÅ2014 En modeshow fylld av överraskningar och angeläget budskap presenterades av de samiska klädskaparna Anna-Stina Svakko och Lena Viltok under kulturhuvudstadsårets officiella invigning av Tjakttja, hösten, drivkraftens tid.
TEXT YVONNE RITTVALL FOTO FREDRIK LARSSON
Strax före visningen, som gjordes på en specialbyggd catwalk i centrala Umeå, träffade Samefolket Anna-Stina Svakko och Lena Viltok som i ett pressmeddelande hade formulerat en förklaring till varför deras respektive, unika, kollektioner fått det gemensamma namnet Sielojn-Besjälat.
”Fjällhedar, glittrande bäckar, gamla stigar, djupa skogar, rika renbetesland, böljande myrar, vinande vindar, branta klippor, generationers boplatser, kraftfulla älvar, värmande solstrålar, vrålande snöstormar. Allt har en själ och vi är beredda på kamp för att försvara allt besjälat.”
– Att allt har ett liv är en tanke som genomsyrar modeshowen. Detta är tyvärr bortglömt i debatten om exploatering, säger Anna-Stina Svakko och tillägger:
– Vi har vävt in våra tankar och känslor i det plagg som visas och för vår kamp via stygnen.
Medan hon själv beskriver sin kollektion som ”mörk, sorgset burlesk” använder Lena Viltok ord som ”punkig, power, lekfull, kraftfull” för att ge en bild av sin.
– Jag balanserar på en knivsegg och är nästan litet rädd för reaktionerna. Denna gång visar jag mycket mer hud än normalt, säger Anna-Stina Svakko som gillar ”intressanta krascher”, exempelvis att blanda samisk form med high-fashiontyger från Gucci, Prada, Armani.
EN TIDIGARE ”krasch” där Anna-Stina Svakko, framgångsrikt, kombinerat samisk hantverkstradition med nya material och modernt, personligt uttryck är hennes plexiglasväskor. Väskan ”Ljus resa” från 2007 i ylle, fiskskinn, renskinn och plexiglas ingår numer i Nordiska museets basutställning Sápmi. På museets webb är väskan en av utställningens ”Tre måsten att titta på”.
Anna-Stina Svakko driver sitt eget företag Astu design i Porjus. Hon föreläser, har kurser, utbildningar och är mästare i sameslöjd, specialiserad på samisk dräktsömnad och har hittills sytt 264 traditionella koltar. Hon anser också att föränderlighet är nödvändigt för traditionens överlevnad.
– Jag triggar gärna så långt jag kan och tänker ibland vad har jag gjort nu, har jag passerat gränsen?
Med stor kärlek för färger som spretar åt alla håll och lekfull design startade Lena Viltok det egna företaget Lena Viltok Design i Jokkmokk. Hon är utbildad i traditionellt samiskt hantverk och päls- och skinnkonfektion. I likhet med Anna-Stina Svakko lyfter hon det traditionella till nya nivåer. Dessutom är hon verksam som bildkonstnär.
Hur hämtar man inspiration till nya plagg?
– Kraften i naturen tar jag med mig i det jag gör. Materialen och landet där jag lever inspirerar samt frihetskänslan när man skapar, säger Lena Viltok.
– De samiska gamla formerna och att krascha med något nytt. Att bo och leva i Sápmi, säger Anna-Stina Svakko.
Hur är det att arbeta som egen företagare?
– Det har kostat blod, svett och tårar, men eftersom det är något jag brinner för är det värt det, säger Lena Viltok.
– Man måste vara envis, konstant, och inte ge upp. Skapa sig sin plats och sitt namn vilket tar tid och kraft, säger Anna-Stina Svakko.
OCH HUR VAR då modeshowen? Jodå, den tog oss alla med storm. Jag lovar, det var omöjligt att inte bli berörd av Anna-Stina Svakkos oerhört välskräddade mörka kollektion, kryddad med äventyrliga inslag som strumpeband, gördlar, stickade vinterbyxor och barmkläden, röda höga klackar på stolta, tuffa modeller. Som Sorgens drottning under visningen sa Anna-Stina Svakko bland annat:
– Med stolthet och styrka visar vi att den samiska formen och stygnen lever och fortsätter in i framtiden.
Framför sina egna bilder, tagna under demonstrationerna mot gruvetableringen i Gállok där hon själv medverkade, visade Lena Viltok en kommunikativ kollektion. En svart fågel underströk sorgen i att ödelägga marken, vattnet och luften. Men här fanns även styrkan i form av powerpunk där tyll, spetsar, pälskanter, glitter, nitar och rödmålade näbbstövlar intog scenen. En lång klänning var sista plagg ut. Den ljusa färgen gav signaler om positiv kraft och hopp.
Uttrycket i modeshowen förstärktes exemplariskt via Sara Ajnnaks magiska liveframträdande och Mia Viltoks experimentella styling.
Vad tyckte då publiken om modeshowen?
– Fantastiskt! Ett spännande fyrverkeri av de samiska klädtraditionerna. Och vilken skaparglädje! Det är jättepositivt när dräkten förändras i takt med samhällsutvecklingen. Detta hoppas jag man får se mer av i alla sammanhang. Jag blir varm i hjärtat av detta, säger Hillevi Wadensten, etnolog vid Västerbottens museum.
Bildtexter:
Sielojn1: ”Vi för vår kamp via stygnen”, säger klädskaparna Lena Viltok och Anna-Stina Svakko som själva medverkade i den uppskattade modeshowen Sielojn i Umeå.
Sielojn2: Lekfull “krasch” mellan det traditionella och nyskapande. Den traditionellt håriga vinterbyxan har inspirerat Anna-Stina Svakko till en stickad modell.
Sielojn3: Lena Viltok har själv deltagit i demonstrationerna mot gruvetablering i Kallak. Framför sina egna bilder tagna därifrån presenterades hennes kollektion. Det blå hornet har hon själv haft med sig där. Klänningen signalerar ljus och hopp.
Sielojn4: Färgstark powerpunk, signerad Lena Viltok.
Sielojn5: Anna-Stina Svakko design visar att den samiska formen och stygnen lever och fortsätter in i framtiden.