Stolthet och gemenskap på världens första Sápmi Pride

Thursday, 04 December 2014 21:39
FESTIVAL Det som skulle bli ännu en träff för de engagerade i projektet Queering Sápmi blev istället världens första samiska pridefestival, Sápmi Pride. I mitten på oktober samlades queera samer i Kiruna för seminarier och workshops. Den första samiska prideparaden lockade omkring 300 personer.

TEXT OCH FOTO KATARINA HÄLLGREN

Det har hunnit hända en hel del sedan kultur- och demokratiprojektet Queering Sápmi drog igång hösten 2011. Queera berättelser har berättats, det har blivit en bok, en utställning och det har lyft queera samer i det samiska samhället, inte minst med den release av boken och utställningen som hölls i Umeå ifjol höst.

Gränsöverskridande nätverk har bildats och träffar har hållits runt om i Sápmi. Vid årsskiftet tar Queering Sápmi-projektet slut i sin nuvarande form och under hösten skulle den sista träffen hållas inom ramen för projektet.

Tove Fahlgren och Tobias Poggats är årsskiftet anställda som samiska projektledare. Tove berättar att de tillsammans med de två andra projektledarna, Elfrida Bergman och Sara Lindquist, började spåna på hur man skulle genomföra en slutträff som lockar mycket folk.

– Vi ville få samma härliga känsla som var på releasen ifjol och det som var så bra med den var att man fick ta med sin partner. Det var öppet för nära och kära, säger Tove.

TOVE KLÄCKTE IDÉN om en samisk pridefestival, och de övriga i projektet hakade på. Det här var i september så Queering Sápmi hade bara cirka en månad på sig att förbereda festivalen.

De skyndade sig att gå ut på sociala medier med att världens första Sápmi Pride arrangeras i Kiruna den 16-19 oktober, och programmet utarbetades efterhand.

Liksom tidigare arrangemang gällde ”först till kvarn” eftersom projektet bjuder ett begränsat antal deltagare på resa, boende och mat. Omkring 70 personer anmälde sig och totalt var det cirka 200 personer på arrangemanget som hölls på Folkets hus i Kiruna, som under festivalhelgen döpts om till Pride House.

Under helgen bjöds det på Queering Sápmis miniutställning om projektet och delar av utställningen Gállok Protest art. Dessutom hölls en rad workshops. Jan-Olov Madeleine Ågren från Rättighetscentrum i Norrbotten höll workshop på temat Hur många bokstäver är du? RFSL Ungdom höll en sexworkshop och queer fuckshop. Även samisk aktivism uppmärksammades genom Jennie Laitis workshop. Inför den första samiska prideparaden fanns ett stylingroom där deltagarna kunde bli stylade av frisören och stylisten Mia Viltok.

HÖJDPUNKTEN VAR ONEKLIGEN paraden som lockade 300 personer i alla åldrar som tågade för alla personers rätt att vara sig själva.

Tove Fahlgren var mer än nöjd med helgen.

– Det här är bara så stort. Det finns deltagare som varit med i projektet från början som är här, men det har också kommit nya deltagare.

Hon säger att projektet och det nätverk som skapats genom det bildat ringar på vattnet.

– Det här är en gemensam kamp som enar oss.

Nu hoppas Tove på att kampen för queera samer ska växa vidare i en annan form även efter projektet. Ett sätt att driva saken vidare är genom den förening som startades under helgen.

– Det är viktigt att det är vi själva som driver arbetet framåt.

Tove säger att det finns ett behov queera nätverk och en förening, såväl inom Sápmi som utanför.

– Det finns de som trott att de två identiteterna, att vara same och queer, inte gått att kombinera. Det är dags att visa att man inte behöver välja.

Bildtexter:

Pride1: ”Sami love and identity is human rights”. Omkring 300 personer gick den första samiska Prideparaden som gick genom Kiruna.

Pride2: Tove Fahlgren, en av projektledarna för Queering Sápmi, var stolt, glad och överväldigad över responsen på Sápmi Pride.

Pride3: Sofia Jannok gjorde, tillsammans med sin gitarrist Kristoffer Eriksson, ett framträdande innan paraden. Hon premiärspelade bland annat en ny låt, skriven på engelska, och höll dessutom ett spoken word-tal skriven för Sápmi Pride. Talet går att läsa i sin helhet på www.samefolket.se

Pride4: Tobias Poggats, en av projektledarna för Queering Sápmi, tog täten med den samiska regnbågsflaggan.

Pride5: Den nybildade föreningen Queer Sámit hade självklart en egen banderoll under paraden.

Pride6: Queering Sápmi, projektet som var startskottet att synliggöra samiska queerpersoner, tar slut vid årsskiftet. Mycket har hunnit hända sedan projektet drog igång, och självklart firade man storslaget med parad.

Pride7: Feministiskt initiativ, Kirunas queercertifierade hockeylag, RFSL Kiruna, Tornedalen Pride. De och många andra gick paraden genom Kiruna.

Pride8: Såväl den samiska flaggan i regnbågsfärger som den traditionella flaggan fick plats i paraden.

Pride9: Med gruvan i bakgrunden tågade omkring 300 personer för queera samers rättigheter, men även mot gruvexploateringarna i Sápmi.

Pride10: Katarina Kielatis och Jonna Blind var två glada paraddeltagare.

Pride11: En workshop om samisk aktivism ledde till ett performance mot gruvexploateringar som tog vid efter paradens slut.

Picture of Åsa Lindstrand

Åsa Lindstrand

Chefredaktör