Värmande vintermöte

Det fanns ett program om tid och plats, men pop up-föreställningen Ságŋadit, att smälta snö, lät och såg olika ut varje gång, beroende på var den framfördes. Till årets vintermarknad hade dansaren Liv Aira och musikern och jojkaren Nina Nordvall Vahlberg flätat samman sina genrer till ett konstnärligt möte.

Liv Aira och Nina Nordvall Vahlberg gjorde sin föreställningSágŋadit på flera platser under marknadsfredagen.

DET ÄR NÅGOT speciellt när ett ljud eller en rörelse plötsligt, eller successivt, bryter sig loss ur omgivningen. Och det var just det som skedde när Liv Aira och Nina Nordvall Vahlberg intog olika platser på marknadsområdet med föreställningen Ságŋadit. Under fredagen hördes och syntes de både i värmen inomhus och utomhus, i den trettiogradiga kylan.

Liv Aira har utbildat sig inom dans i Barcelona. Nina Nordvall Vahlberg är musikutbildad vid bland annat Kungliga musikhögskolan i Stockholm. Nina är dessutom årets kulturstipendiat i Jokkmokks kommun. Ett stipendium hon fått för att hon gör och har gjort stora insatser för Jokkmokks kulturliv. Ur motiveringen: ”Nina Nordvall Vahlberg är mycket mångsidig. Hon har under de senaste åren varit arrangör av folkmusikprogram under Jokkmokks marknad, gjort interaktiva barnteater- och musikprojekt, gett kurser i tango, gjort nyinspelningar och tolkningar av traditionella jojkar samt medverkat som musiker och skådespelare med Giron Sami Teahter. Hon har varit en mycket uppskattad lärare på Jokkmokks kulturskola men det kommande året ägnas åt egen produktion av teater och musik”.

TEXT OCH FOTO ÅSA LINDSTRAND

Bild av Åsa Lindstrand

Åsa Lindstrand

Chefredaktör