Ola fyller igen historiska tomrum

I vilket arkiv han än rotar, finner han bevisen för att det har funnits en samisk danstradition. Och när motsatsen hävdas, ställer han motfrågan: Varför skulle samerna vara det enda folk i världen som inte har dansat?

När han i år firar 40 år som dansare står Ola Stinnerbom inför ett av sina största projekt, nämligen att grunda ett samiskt danskompani i Västernorrland, där den samiska treenigheten är ledstjärnan. Jojken, dansen och trumman.

Fortfarande slår han publiken med häpnad med sin goda fysik, smidighet och styrka. Efter flera svåra år med sjukdomar och ohälsa tränar han numera ungefär tio timmar i veckan. Han åker slalom och går på gym. Och han känner att han har en mission att arbeta med samisk kultur.

– Min dröm är att få lära samiska barn och ungdomar, att om de bygger sin egen trumma, så har vi tagit tillbaka en del av kulturarvet. Då kan vi avsluta självförtrycket. 

Vill du läsa hela artikeln?

Beställ din tidning genom knappen nedan. Vi ser fram emot att kunna erbjuda alla våra prenumeranter både en tryckt och digital tidning, från och med den 1 juli 2020.
Picture of Åsa Lindstrand

Åsa Lindstrand

Chefredaktör