Det unga Sápmis egen kulturscen

Anneli Marainen och Kristina Påve fick ta emot Vaajmoe-stipendiet för sin öppenhet kring och arbetet mot psykisk ohälsa.

Sedan många år tillbaka arrangerar Sámi Nuorra kulturkvällen Nuoraid Lávdi under Jokkmokks vintermarknad. Nuoraid Lávdi är en öppen scen där unga samer får ta plats med sina kulturuttryck. Årets Nuoraid Lávdi bjöd på stor variation.

DET BRUKAR VARA i stort sett fullsatt i Östra skolans aula när det är dags för Nuoraid Lávdi. Så var det också i år. Och många är de som stått på Nuoraid Lávdis scen som riktigt unga, för att så småningom ta klivet ut i ett vidare artistliv. 

Konferenciererna Saara Hermansson och Hannes Suopanki Lakso, förde 2019 års Nuoraid Lávdi framåt på sydsamiska och svenska, och bidrog även med egna musikaliska insatser under kvällen. 

Anna Kaisa Partapuolis engagerade spoken word-framträdande var medryckande till och med för en som inte helt hängde med i de snabba nordsamiska svängarna.

Det var textläsning och spoken word, traditionell jojk, sång och musik och hela kvällen avslutades med ett glatt gäng som gav publiken en kurs i sydisdans. Både nordsamiska, lulesamiska och sydsamiska hördes från scenen.

Under kvällen delades också vaajmoe-stipendiet ut. Vaajmoe är den samiska ungdomskören som startades för att uppmärksamma psykisk ohälsa bland unga samer. Stipendiet delas ut till personer som gjort avtryck antingen musikaliskt och/eller när det gäller psykisk ohälsa. Årets stipendiater var Kristina Påve och Anneli Marainen, för att de båda genom att visa öppenhet kring just psykisk ohälsa också hjälpt andra.

Inga Maiia Blind kompade själv till sin egen kraftfulla stämma.

TEXT OCH FOTO ÅSA LINDSTRAND

Övriga bildtexter  

Saara Hermansson och Hannes Suopanki Lakso var både konferencierer och artister under kvällen.

06. Tolvårige Elias Kuoljok var yngst bland årets artister.

07. Nuoraid Lávdi 2019 avslutades med att bland andra Daana Rensberg och Tova Thomasson gav en kurs i sydisdans.

Picture of Åsa Lindstrand

Åsa Lindstrand

Chefredaktör