Välbesökt mästerskap i kylslaget väder

Monday, 19 September 2016 05:49
IDROTT Efter 24 år var samernas sommarmästerskap tillbaka i Arjeplog. I mitten av augusti tävlade omkring 300 tappra deltagare i regn och kyla.

Samefolkets bjuder i vanlig ordning på en mängd bilder av rafflande målstrider, kämpande idrottare och nöjda medaljörer.
TEXT KATARINA HÄLLGREN

Inledningen på fredagen bjöd på sol när terränglöpningen och lassokastningskvalet avgjordes, men resten av helgen var kylslagen och stundtals blöt. Det hindrade dock varken publik eller deltagare från att söka sig till fotbollsplanen intill sporthallen där tävlingarna avgjordes.

Vädret uppvägdes av spänning vid målgång i flera av grenarna. I fredagens terränglöpning stod det mellan David Palopää och Antaris Vannar, Sarek IF, i herrklassen 18+. David segrade med bara några meter till godo.

I lassokastningsfinalen för damer 18+ var det systrarna Johanna och Matilda Njaita, Dearna, som slogs om guldet. Och det var till slut lillasyster Matilda som var träffsäkrast och framförallt snabbast över mållinjen med lassot.

På herrsidan vann en överlycklig Isak Andersson, Ammarnäs sameförening, överlägset. En annan som var glad var Bert Andersson, Svaipa sameby, som visserligen slutade på en andraplats i herrar 60+ och besegrades av Nils-Henrik Omma, Semisjaur-Njargs sameby, med glädjen över silvret gick inte att missta sig på.

ÄVEN RENSKÖTARSPRINTEN blev en spännande tillställning. Sandra Matti, Soppero sameförening, tog guldet med fyra sekunder före Johanna Njaita, Dearna. Bland herrarna var det Anders Baer, Faepmie Savreme siebrie, som slutade som segrare bara sekunden före Antaris Vannar, Sarek IF.

Renskötarstafetten, bjuder alltid på spänning och så även i år. Bland ungdomar 11-12 deltog två lag och där var det Jovnevaerie sameby som segrade över Semisjaur-Njarg sameby och bland ungdomar 13-15 segrade Dearna. I damernas stafett var det, inte helt otippat Storlule sameförening som segrade, trots att Dearna hade ledningen ett tag. Soppero sameförening tog guldet i herrstafetten, nästan en halv minut före Sarek IF.

Årets vinnare i Tour de Sápmi blev Joakim Matti och systern Sandra Matti.

Trots en hel del teknikstrul och avsaknad av stöd från Sametingets kulturnämnd var tävlingsledare Dan Fjällman, Arjeplogs sameförening, nöjd.

– Det är mycket jobb att arrangera, men jag tycker att det är viktigt med same-SM, inte minst för alla ungdomar. Det kommer nog inte dröja 24 år till innan vi står som arrangör igen.

Bildtexter till bilder av Fia Kaddik och Katarina Hällgren
1. Eli Nutti från Rans sameby vann terränglöpningen för flickor 10 och stoppade klockan vid målgång.
2. Nils-Jon Andersson Inga och Oskar Emanuelsson från Rans sameby pustar ut efter terränglöpningen.
3. Lassokastningschef Anders Erling Fjällås hade fullt upp under tävlingarna.
4. Anna-Karin Niia, till vardags reporter på Oddasat, springer i mål jublande.
5. Samelandspartiets ordförande Per-Olof Nutti tävlade för Könkäma sameby och slutade på åttonde plats i terränglöpningen.
6.Speaker Jenni Granberg intervjuar Jannike Nilsson, Arjeplogs sameförening, efter dennas seger i terränglöpningen.
Samesm7: Nejla Bergkvist, Jovnevarie sameby, kastade sig till segern i pojkar 9-10 år.
Samesm8: Esajas Persson-Fjällman, Semisjaur-Njargs sameby, ger alltid järnet på tävlingarna. Här slutade han på en tredjeplats i lassokastningen pojkar 9-10 år.
Samesm9: Emauel Fjällås, Semisjaur-Njargs sameby, tog guldet i lassokastningen pojkar 11-12.
Samesm10: Rutinerade Ingrid Stenberg, Östra Kikkejaurs sameby, tog ännu ett guld i damer 60+.
Samesm11: Det gick inte riktigt vägen för Leif-Anders Blind, Svaipa sameby, som slutade på en fjärdeplats i lassokastningen herrar 45-59 år.
Samesm12: Sekundstriden mellan systrarna Johanna och Matilda Njaita, Dearna, blev minst sagt spännande. Men det var Matilda, till höger, som tog guldet i lassokastningen damer 18+.
Samesm13: Mejaline Sparrock, Jinjevaerie sameby tog guldet i flickor 9-10 år. Tvåa blev Frida Kuorak, Storlule sameförening och trea blev Johanna Kuoljok, Storlule sameförening.
Samesm14: Lyckliga medaljörer i lassokastning damer 18+. Etta Matilda Njaita, tvåa Johanna Njaita och trea Isabell Omma, samtliga från Dearna.
Samesm15: Startskottet för finalen i damernas renskötarsprint.
Samesm16: Koncentrerade finalherrar i renskötarsprinten.
Samesm17: Máret Steinfjell, Duoddaras, gjorde debut i same-SM sammanhang. Här växlar hon över till Annette Svonni. Laget slutade på en femteplats i renskötarstafetten.
Samesm18: Berit Heatta Jannok, Elen Heatta Kitok och Karin Nutti Pilflykt, Storlule sameförening, vann ännu ett år damernas renskötarstafett.
Samesm19: Soppero sameförenings Joakim Matti växlar över till Christer Johansen i herrarnas renskötarstafett.
Samesm20: Segrarna i herrarnas renskötarstafett, Soppero sameförening, Joakim Matti, Isak-Mikael Sikku och Christer Johansen.
Samesm21: SSIF:s ungdomsstipendier tilldelades i år Johan Bergkvist och Maarja-Meele Päiviö.
Samesm22: Även i år arrangerades tävlingar för de allra yngsta. Först lassokastning följt av löpning.

Picture of Åsa Lindstrand

Åsa Lindstrand

Chefredaktör