Summa summarum 2021

Summornas summa. Rubriken betyder det. Och när vi lägger ihop alla möjliga siffror och summor för Samefolket, så kan vi blicka tillbaka på ett bra år. Vi har levererat betydligt fler sidor läsning än de 36 per nummer som är vår utgångspunkt. Vi har ökat antalet prenumeranter. Vi har blivit beviljade fina projektmedel för att digitalisera Samefolkets arkiv. På omslaget har vi haft barn, hundar, renskötare, politiker, självporträtterade författare, urfolkskvinnor från fjärran länder. Det visar bredden på Samefolkets innehåll. Den som sedan läser vidare vet att där också finns ett djup.

I UMEÅ gick samiska veckan av stapeln i novembermörkret, framflyttad som den var i pandemiska tider. Samefolket fick sovra hårt i det långa programmet och missade så klart därmed en del höjdpunkter, men andra har vi med. Den veckans snackis var kanske trots allt det som hände kring innebandyns damfinal, där det ena finallaget (i enlighet med reglerna) inte fick ta in spelare från andra lag för att ha en full laguppställning. Det hela ledde till diskussioner, bland annat på Samefolkets instgramkonto, om praxis och vad som egentligen är ett samiskt synsätt i sammanhanget.

JA, VAD ÄR ett samiskt synsätt? När Sametinget höll plenum i Kiruna blev det som brukar vara en av de hetaste punkterna, nämligen den allmänpolitiska debatten, platt fall. Det blev ingen debatt utan bara en radda, visserligen ofta kloka, statements från ledamöterna. Och genast uppstod en diskussion om att det är samiskt att få prata tills man är klar och att alla får säga sitt. Tänk ändå, när parlamentsbyggnaden har rests vid Storsjöns strand, och debatterna kan fortgå i den liggande åttans tecken!

SAMEFOLKET åkte på en rejäl smäll i november. Vi missade deadline för att ansöka om verksamhetsbidrag från Sametingets kulturnämnd. Missen var vår egen, men den hade gått att mildra om politikerna i Kulturnämnden hade velat. Samefolkets styrelseordförande Victoria Harnesk kommenterar läget i en egen text här nedanför. Jag vill bara säga att vi kommer att göra vad som krävs för att fortsätta förse Sápmi med god journalistik.

OM NI HINNER få någon julefrid, så slår er ner med Samefolket och läs om urfolkskämpen Elise Walkeapää, om Stina Blind Labbas dramatiska förlossning och om jultraditioner i sydsamiskt område. Vi hörs igen på andra sidan årsskiftet!

Picture of Åsa Lindstrand

Åsa Lindstrand

Chefredaktör