Nyfikenheten på vad andraårseleverna på Samernas utbildningscentrum har åstadkommit är alltid stor. I år heter deras utställning Fáruosne, som ett sätt att lyfta fram umesamiskan. Samefolket träffade två av eleverna, Izabel Nordlund och Teresa Forsgren.
TEXT OCH FOTO ÅSA LINDSTRAND
Ett duodjiföremål är aldrig en isolerad företeelse, utan är skapat som en länk i en lång tradition, både bakåt och framåt i tiden. Årets marknadsutställning av andra årets slöjdelever vid Samernas utbildningscentrum heter därför Fáruosne, som en påminnelse att slöjden skapas i sällskap med andra kunskapsbärare i både tidigare och kommande generationer. Endast fem elever går i år slöjdlinjens andra år. Izabel Nordlund är en av dem. Hon visar bland annat upp ett par guoboga med höga skaft.
– De känns väldigt lulesamiska med de här mörka bällingarna, säger Izabel Nordlund.
ETT AV de verk som drar mycket uppmärksamhet till sig är Izabels mössa i traditionellt lulesamiskt snitt, men gjord av älgöron. Själva idén tillskriver hon väninnan Sara Linnea Rimpi.
– Hon hade varit på älgjakt och såg hur öronens form skulle kunna bli en mössa.
Fem älgöron krävdes för att få ihop mössan, men också att öronen bereddes.
– De var så tunna och sköra att de sprack, så jag har berett dem i syrabad och med en kemikalie för att de skulle gå att sy i, berättar Izabel Nordlund.
HENNES klasskompis Teresa Forsgren har gjort ett annat slöjdalster som drog till sig uppmärksamhet, nämligen en modern variant av skopmehke gjord i genomskinligt regnjackstyg. Idén föddes efter en regnig festivalsommar, då allt nytt silver inte syntes under regnjackorna.
– På en av festivalerna delas genomskinliga regnponchos ut och då fick jag idén att göra en samisk variant. Det svåra var ju att man bara fick en chans när man sydde, för man kan ju inte sprätta och sedan ha en massa små hål i den – den måste ju hålla tätt. Jag har faktiskt fått flera beställningar redan, berättar Teresa Forsgren.
ETT ANNAT av Teresas föremål är en silverkrage till systerns bröllop. Silverlöven är förgyllda och tenntråd i olika grovlekar har använts.
– Det kändes väldigt betydelsefullt att göra kragen, när jag vet att den kommer att vara kvar i familjen, säger Teresa Forsgren.
ÖVRIGA elever som ställer ut är Marlene Johansson, Kerstin Karlsson och Laura Rantatalo Suikki.