Skivdebut på lulesamiska

Tuesday, 15 March 2016 21:13
SKIVRELEASE Orädd. Det är vad det lulesamiska debutalbumet Balodagá pt 1 står för. Lika orädd tycks Mio Negga vara på Ájttes scenen under marknadsfredagen då tre nya låtar framförs inför publiken, under artistnamnet 169. Mihá Ja Gievrra i ny version får de kraftigaste applåderna.

TEXT OCH FOTO AGNETA NYBERG ÖVERSÄTTNING TORGNY HEDSTRÖM

– Det är ett annat tung-gung i den nu, det här jojkpartiet i mitten är som en dröm om lugn i Sápmi. Den första versionen var mer energisk och hetsig, säger Mio Negga.

Och visst gungar det då 169 levererar nytillskottet Umasse Gákte och nya versioner av låtarna Hájkka Sájvva samt Mihá Ja Gievrra tillsammans med Chris Tempo som backar upp vid dagens publikpremiär inför cirka 80 personer.

– Umasse Gákte handlar om att vi har olika koltar men dansar tillsammans. Den är väldigt positiv och uppmuntrar till vad vi kan göra. Hájkka Sájvva har gått från lugn och finstämd till en banger med ett kraftfullt budskap, känns nice att den fått lite power, säger Mio Negga som kommer med fler budskap framöver.

BALODAGÁ PT 1 ÄR nämligen det första av tre planerade album med elektronisk pop på lulesamiska. Totalt blir det tio till tretton nya låtar som redan är producerade, men inte klara förrän det lulesamiska språket är helt korrekt. Granskningen hos tre olika korrekturläsare och dito lyssnare ska först passeras, en tidsödande del men viktig för Mio Negga som inte haft samiskan i sin vardag.

– Språket måste sitta, uttalet ska bli rätt. Andra albumet blir faktiskt lite lugnare, där kommer kärlekslåten vara med. Den tredje delen blir riktigt hot, lite politisk – jag sparar det hårdaste till sist, säger Negga.

Klart är alltså att mer lulesamisk elektropop kommer, men när uppföljarna släpps är oklart – det blir när det blir.

Och bland publiken i gamla hallen på Ájtte hörs fina omdömen under releasekonsterten.

– Hon kommer med en ny hit, det är vad hon gör, säger Gun Aira från Jokkmokk.

– Det var jättebra, särskilt remixen av Mihá Ja Gievrra med lite ny anda, säger Heaika Wollberg från Norrbäck utanför Lycksele.

Bildtext:

”Jag är så glad att jag gjorde det här på mitt sätt och att det verkar uppskattas,” säger Mio Negga efter tre riviga låtar på scenen. Artistnamnet 169 är en liten påminnelse om att Sverige ännu inte skrivit under ILO-konventionen.

Bild av Åsa Lindstrand

Åsa Lindstrand

Chefredaktör