411:e vintermarknaden i Jåhkåmåhkke

Tuesday, 15 March 2016 21:10
INVIGNING Folktätt och kallt. Så ska det vara på Jokkmokks vintermarknad och så var det också detta år. Ett av invigningens huvudnummer var förstås jojkaren Sara Ajnnak, men också ett par av kulturskolans jojkelever och en trio som framförde en rap fick långa och av vantar lite dova applåder. Flera hundra personer ledsagades genom programmet av konferencieren Jan-Erik Länta och själva invigningen förrättades formellt av Jokkmokks kommunchef Anders Nygårds, som fick sällskap på scenen av Per Kuhmunen och en av hans tamhärkar.

I samband med invigningen delades också kommunens kulturstipendium ut. Årets stipendiat var renskötaren, jojkaren och författaren Apmut Ivar Kuoljok, som fick utmärkelsen med motiveringen att han håller den traditionella samiska berättarkonsten vid liv genom att återge berättelser han hört från äldre samer. 87-årige Apmut Ivar Kuoljok har varit renskötare i och ordförande för Sirges sameby. Han är en välkänd jojkare och har på senare år skrivit flera böcker. Han har också varit en aktiv naturvårdskämpe och har jobbat både för gammelskogarnas bevarande och mot den planerade gruvetableringen i Gállok. ÅL

Bildtext

Det var mycket musik under invigningen av Jokkmokks 411:e vintermarknad. Jokkmokks kommuns kulturstipendium för 2015 delades också ut till Apmut Ivar Kuoljok.

Picture of Åsa Lindstrand

Åsa Lindstrand

Chefredaktör