Sett och hört under loppet

Monday, 04 July 2016 09:16
FOTO TOR L. TUORDA ÅSA LINDSTRAND OCH LENA VILTOK

ÖVERSÄTTNING TORGNY HEDSTRÖM

01. Britta Johansson Norgren strax innan start. ”Daniel Tynell ringde och lockade hit mig. Det gäller att lyssna på kroppen och få i sig lagom med mat och ett jämnt flöde med dryck. Men som tävlingsmänniska har man inte tid att stanna hela tiden.”

02: ”Det är en fantastisk känsla. Jag tror nästan inte att det är sant. Det har varit så mycket jobb. Vi har jobbat dygnet runt de senaste två veckorna med att ändra bansträckning och allt och nu är det verklighet. Efter 132 år, ” säger Wolfgang Mehl, en av initiativtagarna till det nya Nordenskiöldsloppet och den som samordnat tävlingen.

03. Magnus Ringström är barnsbarnsbarn till Pavva Lasse Tuordas bror, Nils Petter, kallad Pännar, som också han åkte det första Nordenskiöldsloppet. Så här gick Tuorda-ättlingens tankar innan loppet: ”Jag bor i Göteborg och har bara åkt rullskidor. En gång åkte jag Vasaloppet. Min strategi är att försöka utnyttja början av loppet, när det är fruset, och mitt mål är att genomföra loppet.”

04. ”Det har känts bra inför loppet, men jag har sovit oroligt. Det är bara att röra sig framåt och försöka hushålla med krafterna och få i sig mat under tiden. Jag har med mig lite torrkött.” Leif Länta delger sina tankar innan start.

05. Jan-Erik Kuoljok sköt iväg deltagarna med ett hagelgevär tillverkat i början av förra seklet.

06. Klockan 06:00 gick starten i Purkijaur.

07. Klockan är ca 10,20 och Jan-Erik Länta har just vänt österut igen, i Granudden. Det betyder att han har åkt åtta mil på 4 timmar och 20 minuter sedan starten klockan sex på morgonen. “Lite trött är jag, men det går bra. Jag känner mig bra i kroppen, likaså skidorna, och det är fina spår!”

08. Magnus Ringström passerar Granudden vid 10,30-tiden. Även han är nöjd med spåren hittills, och hans skidor funkar bra. “Det går bra. Jag är lite trött, men det känns hyfsat än så länge!”

09. Ungefär en halvtimme efter storebror Jan-Erik passerar Leif Länta Granudden och fyller på med lite sportdryck och frukt innan han åker vidare för att avverka resterande tolv mil av loppet. “Det börjar kännas, det går lite tungt just nu. Det var lite uppför sista biten hit, och spåren som varit jättefina hittills har börjat luckras upp i värmen. Men jag har jättebra skidor, bra vallade, så det är bara kriga på!”

10. Klockan är cirka 10:50 när Ber-Joná Labba kommer till Granudden-kontrollen. Han berättar att föret varit bra och att han har superskidor. På frågan om hur det känns i kroppen efter åtta mil svarar han: “Skidorna känns bättre än kroppen!”

11: Malin Sundström var en av många funktionärer som stod redo med bananer och bullar när åkarna passerade någon av mat- och vätskestationerna.

12: Jan-Erik Länta passerar strax före 13 mil och fyller på med välbehövlig energi, samtidigt som familj och vänner hejar på. Med sju mil kvar konstaterar han att ” man får jobba med psyket – det är nu loppet börjar.”

13: Jan-Erik Kuoljok är redo med kransen och spanar efter segraren.

14: Till sist var de tre stycken som gjorde upp om segern och allra snabbast att ta sig igenom de 20 milen var Jon Kristian Dahl.

15: Med bra fart och flaggan i hand åker Jan-Erik Länta den allra sista biten i mot mål i världens längsta skidlopp. Jan-Eriks farfar Amul Länta var första kusin med Pavva Lasse Tuorda.

16: Alla som åkte loppet på snabbare tid än Pavva Lasse Tuordas 21 timmar och 22 minuter från 1884 fick medalj. En som lyckades med det var Tuordaättlingen Magnus Ringström. ”Jag siktade på 15 timmar och det klarade jag,” konstaterade han.

17: När Leif Länta, bror till Jan-Erik, spurtade i mål med sameflaggan i hand, började det skymma över skidstadion i Jokkmokk.
Last Updated on Monday, 04 July 2016 09:20

Picture of Åsa Lindstrand

Åsa Lindstrand

Chefredaktör