Monday, 04 July 2016 09:14
KONST Under Samiska veckan i Umeå berättade Anita Ponga, silversmed, konstnär, slöjdare om sitt variationsrika konstnärsskap. Hon har nyligen gjort ett bokomslag till deckarförfattaren Åsa Larssons bok Det blod som spills som kommer på nordsamiska och i sommar öppar familjen Ponga ett samiskt museum i Ånäset.ÂÂ
TEXT OCH FOTO YVONNE RITTVALL
Framför den egna samlingsutställningen i Tráhppie berättar Anita Ponga om sitt liv som konstnär. För fyra år sedan flyttade hon sin ateljé från Vassijaure, vid Riksgränsen, till Ånäset, mellan Umeå och Skellefteå, där även den övriga familjen har verkstäder för silversmide, trä- horn och skinnslöjd, keramik och foto.
– Vi behöver inte skotta lika mycket snö där, säger hon leende.
Sommartid driver familjen Ponga logen Tövalite vid E4:an i Sikeå. Här sköter de turistinformationen, caféet, ställer ut sina verk, håller föreläsningar i samisk historia samt ger kurser i konst, konsthantverk och språk.
– I sommar kommer vi även att öppna ett samiskt museum i Ånäset, där vi visar äldre samiska kulturföremål, berättar Anita Ponga.
På 1970-talet startade hon, tillsammans med sin man, fotografen John Ponga, internationellt kända Lavvo Sami Art & Nature. Eftersom de var de första samerna som själva arbetade med silversmide gavs kurser och undervisning i ämnet. Silverföremålen har bland annat levererats till Sveriges Kungahus och utställningar har visats i Norge, Finland och Sverige.
I sitt arbete som bildlärare hade Anita Ponga Kirunaförfattaren Åsa Larsson som elev. Hon använder miljö och landskap i norr för att skapa en mystisk, suggestiv stämning. Hennes böcker har sålts i 1,3 miljoner exemplar bara i Sverige och givits ut på 18 språk i 30 länder.
– Åsa frågade mig om jag ville göra bokomslaget till Det blod som spills. Med på bilden är Jukkasjärvi kyrka, säger Anita Ponga som visade en av förskisserna i samlingsutställningen.
Helt klart är att den dramatiska bilden i rött och svart bidrar till hög spänningsfaktor.
MED BIDRAG FRÅN Statens kulturråd översätter nu Mikael Svonni, Ravda Lágádus bokförlag, Det blod som spills till nordsamiska. Under hösten 2016 ges boken ut.
Som bildkonstnär skildrar Anita Ponga det lilla i det stora landskapet. I hennes bilder lyfter hon fram de små som inte syns eller räknas. Bland motiven är bland annat grodor, bin, myror, växter och stenar.
– Allt i naturen lever. Till och med en sten andas, men oerhört långsamt. Tyvärr har vildmarken inget värde och utan äganderätt är det lätt att utplåna oss. Att vi har blivit bestulna förenar oss samer, säger hon och tillägger:
– Vi ska ha respekt för allt levande. Även för dem som är mindre än vi är.
I utställningen ingår några större, uttrycksfulla porträtt, bland andra ett på Sofia Jannok, som drar ögonen till sig.
– Hon är en klok, fantastisk tjej med skinn på näsan, konstaterar Anita Ponga.
Här finns även samhällskritiska tuschteckningar som visades på en utställning i Kiruna under 1970-talet.
– Gruvan var och är det heligaste i Kiruna. Den samiska publiken gillade teckningarna men jag kommer aldrig att få Kiruna kommuns konststipendium. Det tar jag dock som en komplimang, säger Anita Ponga.
Hennes konst uppvisar en stor variation i uttryck och teknik. Som bildkonstnär jobbar hon i olja, akvarell, tusch, gouache, serigrafi och linoleumtryck.
– Jag vill prova på allt. Det ger omväxling, förklarar hon.
Trots att både Anita Ponga och hennes man John börjar närma sig pensionsåldern har de inga planer på att trappa ner.
– Man kan inte sluta att vara aktiv. Vi blir pigga och glada av arbete. Dessutom har vi fortfarande våra renar kvar i norr.
Bildtext:
Anita Ponga menar att människan ska ha respekt för allt levande. Hon målar gärna bin och grodor, myror, växter och stenar. ”Även en sten andas, men oerhört långsamt,” säger hon.
svensk sammanfattning
Anita Ponga målar de små livsformerna
Under Samiska veckan i Umeå berättade Anita Ponga, silversmed, konstnär, slöjdare om sitt variationsrika konstnärsskap. Hon har nyligen gjort ett bokomslag till deckarförfattaren Åsa Larssons bok Det blod som spills som kommer på nordsamiska och i sommar öppar familjen Ponga ett samiskt museum i Ånäset.
Den svenska texten finns på www.samefolket.se
Last Updated on Monday, 04 July 2016 09:20