Sápmi till kvartsfinal i Conifa

Monday, 04 July 2016 09:38
Vinjett: SPORT
CONIFA WORLD CUP

FOTBOLL Sápmis herrfotbollslag tog sig till kvartsfinal i minoritetsfolkens VM-turnering Conifa World Cup. Håkan Kuorak, ordförande för det samiska fotbollsförbundet FA Sápmi, berättar att vistelsen i Abkhazien var en mycket positiv upplevelse, där spelarna möttes av kanonbra service, stort säkerhetstänkande och ett folk som älskar fotboll. Här delar han med sig av sina bilder och intryck i Samefolket.

TEXT ÅSA LINDSTRAND FOTO HÅKAN KUORAK

Bildtexter:

01. En enda gemensam träning hann det till vardags geografiskt utspridda laget från Sápmi ha innan turneringen Conifa World Cup startade i Abkhazien. Här är de samiska spelarna, och Padaniens lag – Padanien är ett lag från norra Italien – på väg till träning.

02. Vice ordföranden i FA Sápmi och lagledare under Conifa WC, Elin Nicolaisen, och Frida Kuorak tar det lugnt vid sidan av planen medan Sábmes spelare tränar.

03. ”Vi blev helt förvånade över att allt gjordes för hand,” säger Håkan Kuorak och berättar att fotbollsplanens linjer både sopades och målades manuellt.

04. Det samiska laget stretchar.

05. Inför första matchen mot Somaliland samlas några företrädare för de båda lagen till en vänskapsbild.

06. Det var stjärnstatus på fotbollsspelarna som kom till Abkhazien. Barn och ungdomar väntade utanför hotellet både före och efter skolan och följde efter spelarna för att få autografer. Här är det Lars Iver Strand, en av Sábmes största fotbollsspelare, som skriver autograf.

07. ”På många sätt var det som att komma till en annan värld. När vi var på väg till invigningsceremonin kom plötsligt en cowboy på häst med sin koflock på vägen. Hästar gick lösa och kunde plötsligt springa upp på vägen, ungefär som våra renar,” berättar Håkan Kuorak.
Â
08. Vissa dagar var det 35 grader varmt, och då blev stranden en plats för svalka.

09. Enda stället där WiFi fungerade ordentligt var i hotellets korridor.

10. Trötta muskler får avkylning med ett dopp i havet.

11. Team Sápmis coach Morten Pedersen intervjuas av en journalist från Nya Zeeland. 130 journalister från hela världen var på plats i Abkhazien under Conifa WC. ”Det här var den största turneringen hittills och den kommer att växa ännu mer. I år ställde tolv lag upp, och om två år tror jag att det blir 16 lag,” säger Håkan Kuorak.

12. Dags för kvartsfinal, Sápmi mot Abkhazien, och det är överfullt på fotbollsstadion redan tre timmar före matchstart. Matchen slutade 2 – 0 till hemmalaget.

13. En abkhazisk kassaapparat. ”Det var de här de använde när vi skulle betala – vi förstod förstås ingenting,” skrattar Håkan Kuorak.

14. De unga fotbollsspelarna lotsar Sábmes lag in till matchen om femte plats mot Western Armenia. I mitten syns Per Jon Huuva från Kiruna. Sápmi vann matchen med 3 – 0.

15. Sápmi lag och deras ledare var mycket nöjda, både med turneringen och med sin egen insats i Abkhazien. ”Allt har fungerat otroligt bra. Det har varit en fantastisk service och vi har haft poliseskort överallt. Och de enda lag vi förlorade mot var de två som gick till final,” sammanfattar FA Sápmis ordförande Håkan Kuorak.

Picture of Åsa Lindstrand

Åsa Lindstrand

Chefredaktör