Samisk, samiskare, samiskast

Friday, 27 February 2015 15:24
Jokkmokks marknad är vinterns stora mötesplats

FOTO TOR L. TUORDA

01.
Ellen Berit Dalbakk från Skånland, Norge, är på sitt fjärde besök marknaden. Den här gången är hon i Jokkmokk tillsammans med 13 kompisar i en duoddjeförening. ”Marknaden ger alltid bra inspiration till mitt eget slöjdande”, säger hon.

02.
Nadja Länta och Sara Labba gick runt på marknadsområdet med Info-renen. ”Folk frågar om allt möjligt och vi svarar”, berättar Nadja Länta. Om tjejerna inte skulle kunna svara på något finns renskötaren Per-Åke Labba med i bakgrunden. Renen Filur fyller tre år till sommaren och ägs av Anna-Karin Länta.

03.
Astrid Wallström tog med sig sin silverräv på marknaden.

04.
Per Olov Kuhmunen firade 50-årsjubileum med sin renrajd på Jokkmokks vintermarknad. Barnbarnet Emma Leone Kuhmunen har skolats in i traditionen sedan barnsben.

05.
Nya generationer Märak och Pirak, nämligen Nik, Nilla och Mikael, förvaltar arvet med jojk och berättelser efter sina respektive fäder, Johan och Lars.

06.
Edvin Inga från Övre Soppero sålde skinn på Samernas utbildningscentrum. ”Först nu efter 30 år har jag lärt mig precis hur man ska göra. De här hudarna är felfria och utan kormhål och är garvade i sälg och vide för att bli mjuka. Jag tycker att jag borde få stipendium för min långa gärning med hudar”, säger han.

07.
Nils-Anders Blind var en av dem som trotsade stormbyarna som plötsligt svepte in under marknadslördagen.

08.
Ylva Maria Pavval hann ge fotografen ett snabbt leende när hon stressade fram genom marknadsområdet.

09.
Matti Berg, ordförande i Giras sameby, deltog i antigruvdemonstrationen under marknadslördagen. ”Gruvboomen har mattats av, men det är oklokt av motståndsrörelsen att trappa ner. För att kompensera minskade vinster ökar gruvbolagen sina uttag,” säger han.

10.
Sverigedemokraterna dristade sig till att pryda sitt stånd med den samiska flaggan och menade att det var deras sätt att uppmärksamma samernas nationaldag. En av dem som torgförde partiets åsikter under marknaden var Magnus Hägglund.

11.
Julia Omma passar på att inhandla silver under marknaden.

Picture of Åsa Lindstrand

Åsa Lindstrand

Chefredaktör