Intensiv hiphop om rätten att vara den man är

Friday, 27 February 2015 15:25
NYTT ALBUM Paradise Jokkmokk Kitok United Stage/Universal

För att hitta feta beats i Sápmi har jag fått vända mig till Slincraze och Doulva duottar i Norge samt till Amoc och Ailu Valle i Finland. Artister i svenska Sápmi har envist hållit sig fast i popen och rocken. Ärligt talat trodde jag att det skulle vara så för evigt. Men så bestämt sig Magnus Ekelund, från Jokkmokk, att ta sitt samiska släktnamn Kitok och börja göra intensiv hiphop som påminde om det han hörde under sin uppväxt på 1990-talet. Det kanske bör till läggas att Kitok är barnbarn till poeten och rotslöjdaren Ellen Kitok Andersson.

Nya Magnus Ekelund mötte vi för första gången förra våren när han skrek ut ”lappjävel” i den första singeln Sista utposten och hösten 2014 informerades hela Sverige att uppväxtorten var Paradise Jokkmokk. Låten var så bra att man nästan började tror att Jokkmokks marknad varar 365 dagar per år.

På hes Jokkmokksdialekt fyller Kitok sina låttexter med referenser till populärkulturen, Jokkmokk och Sápmi. Plattans texter handlar om kamp, men ingen politiskt, utan om rättigheten att vara den man är. Även om man råkar vara lapp och född långt ifrån maktens centrum. Om man har lyssnat på Kitoks tidigare band Magnus Ekelund & Stålet kommer man nog känna igen några teman i texterna. Solen och Stallu är två av saker som även följde med från hans svenska popskivor Dödskult, Sameblod och Det definitiva drevet till den norrländska hiphopen på Paradise Jokkmokk.

Låtarna på albumet är på svenska. Jag kan inte höra ett ord eller en mening på samiska. Språkvalet är nog omedvetet val som är resultat av försvenskningspolitiken som drabbat varenda same i hela Sverige. Men hiphop och rap på samiska från Sverige kommer nog en dag, för Kitok har ju visat det går att göra hiphop även i svenska Sápmi. Det hade varit coolt om han på nästa hiphopalbum vågar lyfta in lulesamiska fraser för att förstärka sin samiska bakgrund. Sen är ju samiska ett bra att rappa på, lyssna bara på Slincraze. Jag vågar skriva ner den här önskan till Kitok eftersom jag tror att han bara inom några år kommer släppa ett nytt hiphopalbum. Hans kreativitet tycks aldrig ta slut.

Paradise Jokkmokk för tankarna till en mycket lyckat för fest som avbryts lite tidigt för att lägenhetsinnehavaren bestämmer att det är dags att går till dansen på hotellet. Men hela albumet är inte en högljudd hiphop-skiva. Mitt i all intensiv musik finns även de fina balladerna Försvinnaren, som jag motvilligt gillar, och Premium Gold. Båda låtarna är de svalkande andningshål som behövs på alla album där tempot är högt. Bästa låtarna: Premium Gold och Sista Utposten.

Marica Blind

Picture of Åsa Lindstrand

Åsa Lindstrand

Chefredaktör