Samisk historia och samtid i spänstig antologi


   
Praktverket Sápmi i ord och bild II (On Line Förlag) är ett av de mest spännande och ambitiösa bokprojekt jag har sett på länge. Redaktör Kajsa Andersson har anlitat ett stort antal skribenter, som på nära 800 sidor belyser musik, politik, konst och litteratur.
   
Boken rör sig över hela Sápmi och innehåller texter som hittills inte har funnits på svenska.
   
Själv bidrar hon till dagsaktuella trender genom fina porträtt av Maxida Märak och Amanda Kernell, den senare hyllad med den uppmärksammade filmen Sameblod. Texten passar bra ihop med Maja Hagermans och Katarina Pirak Sikkus artiklar om rasbiologin.
   
Ytterligare exempel på spännvidden är att Kajsa Andersson porträtterar så vitt skilda konstnärer som sagoillustratören John Bauer och den politiskt expressive Anders Sunna.
   
En stor del av boken berör bilden av samerna i litteraturen. Till de uppfriskande perspektiven bidrar Anne Wuolab genom att lyfta fram frontkvinnorna Elsa Laula och Karin Stenberg och jämföra dem med den världsberömda engelska författarinnan Virginia Woolf. Det är en hisnande jämförelse, men Wuolab har sina poänger.
   
När Sápmi i ord och bild I kom ut för ett år sedan skrev jag en uppskattande recension (Samefolket 15/3 2016). Del två håller samma höga klass. Fantastiska illustrationer, välskrivna texter och en vackra grafisk formgivning gör boken till en angenäm och intressant bekantskap.
   
Birger Ekerlid
Last Updated on Wednesday, 10 May 2017 05:43

Åsa Lindstrand

Åsa Lindstrand

Chefredaktör