Ny skiva Aatjan Goengere av Jon Henrik Fjällgren

Wednesday, 10 May 2017 05:42
Betyg: 3 av 5

Det förra albumet Goeksegh – Jag är fri nåde Sverigetopplistans första plats våren 2015. För den skivan var det stora dragplåstret melodifestivallåten Jag är fri – Manne Leam Frijje. Det nya albumet har också en melodifestivallåt för att sälja sig till den kräsna publiken.

I mars släpptes Jon Henrik Fjällgren sitt tredje album Aatjan Goengere som består av elva låtar där jojk och det sydsamiska språket blandas. Fjällgren har skrivit låttexterna och musiken på albumets låtar, med ett undantag, nämligen melodifestivallåten En värld full av strider (Eatneme gusnie jeenh dåaroeh). Bakom såväl text och musik till den står en rad personer. Låten, som Jon Henrik framför tillsammans med Aninia, presenterades för första gången för publiken på melodifestivalens deltävling i Skellefteå i februari i år. Den tog duon till finalen där de slutade på en tredje plats. Eatneme gusnie jeenh dåaroeh är enligt mig albumets mest ointressanta låt. Det är som att låten gjorts i en hast för att passa melodifestivalens kräsna publik.

På många sätt känns Aatjan Goengere som en kopia av albumet Goeksegh eller i alla fall en fortsättning på det albumet. Jag pratar om finstämda jojkar och lika finstämd popmusik. Men det finns två låtar som sticker ut ur mängden och det är Bovetse Eatnamisnie och Klockorna är stannade – Tsåahja Tjöödtjiesti. Dessa två låtar kan fylla ett clubgolv med dansglada människor. Jag håller tummarna för att Jon Henrik vågar att gör mer clubmusik i framtiden, för dessa låtar sticker verkligen ut på ett positivt sätt.Â

När jag skriver detta har Aatjan Goengere som högst nått plats 15 på Sverigetopplistan.

Bästa spår: Bovtse Eatnamisnie

Marica Blind

Picture of Åsa Lindstrand

Åsa Lindstrand

Chefredaktör