Sáminuorra vässade aktivismen i Polen

Tre ungdomar från Sáminuorra har under hösten deltagit i Euoropean Changemakers Camp i Polen. Kursen arrangeras av Greenpeace och CRD och samlar ungdomar från hela Europa. Efter lärorik långhelg kom Sanna Vannar, Nils-Joel Partapuoli och Sara Elvira Kuhmunen hem med nya erfarenheter och idéer.

TEXT OCH FOTO ÅSA LINDSTRAND
Sanna Vannar har tillsammans med Nils-Joel Partapuoli och Sara Elvira Kuhmunen varit på kurs i Polen för att lära sig mer om aktivism. ”Jag kan nog inte kalla mig själv för rebellisk, men jag önskar att jag vore lite mer åt det hållet,” säger hon.

Det är genom stämningen av EU för klimatförändringarna som Sáminuorra har kommit i kontakt med Greenpeace. De båda organisationerna har, säger Sáminuorras ordförande Sanna Vannar, insett att de kan dra nytta av varandra. När så Greenpeace och CRD (Civil Right Defenders) arrangerade ett ungdomsläger för europeiska ungdomar valde tre personer från Sáminuorra och en från Suoma Sámi Nuorat att delta. Lägret arrangerades på en liten ort i Polen där det egentligen inte fanns mer än ett konferenshotell.

– Vi var omkring 300 ungdomar. En del bodde i tält och andra bodde på hotell, berättar Sanna Vannar.

Kursen var indelad i olika temadagar där deltagarna fick välja inriktning. Sanna Vannar valde ledarskap, men där fanns också trädklättraraktivism, kajakpaddlingsaktivism, hur man bäst för fram sitt budskap och hur man planerar aktiviteter. I till exempel den tyska Hambachskogen, en urskog som skulle huggas ner för att få fram brunkol, ledde trädklättrarnas mångåriga insatser till att avverkningarna i alla fall upphörde tillfälligt i oktober i år.

SANNA VANNAR ÄR glad att hon åkte på European Changemakers Camp. Det förvånade henne att många ungdomar kände väl till både samer och samers situation.

– Många var riktigt pålästa. Det viktigaste med kursen var nästan att inse att vi inte är ensamma, utan att det finns så många som vill göra skillnad. Och efter dagarna i Polen känner jag att det faktiskt går att påverka. 

Sanna Vannar konstaterar att Sáminuorra tidigare har gjort sig känd för att vara en ganska rebellisk organisation som har agerat mer aktivistiskt. 

– Men vi har nog tappat där och jag kan sakna det lite. Jag kan nog inte kalla mig själv särskilt rebellisk, men jag önskar att jag vore lite mer åt det hållet. Nu har vi fått den här kunskapen som vi bär med oss både privat i Sáminuorra, så får vi se om det kan bli något framöver. Vi har väldigt engagerade medlemmar som säkert går att få med sig om vi hittar på något. Det vore både kul och behövligt.

Picture of Åsa Lindstrand

Åsa Lindstrand

Chefredaktör