Stolta samer dansade fram

Omkring 5000 personer dansade fram genom stan när Sápmi Pride och Östersund Pride gjorde gemensam sak i månadsskiftet augusti-september. Pridefestivalen bestod också av föreläsningar, samtal och mingel. Samefolket hade så klart en fotograf på plats för att dokumentera de stolta samer som spred glädje och kärlek när de tågade genom Staare.

 

FOTO ANNELI ÅSÉN CARLSSON

 

1. Tusentals förväntansfulla människor hade samlats i Badhusparken i Östersund för att gå med i Pridetåget.

2.    Anna-Stina Svakko från Porjus hade tagit med sig fyra långa glittriga tygbitar i färgerna grönt, rött, guld och blått för att göra en fläta under paraden. ”Det är jag som står för blingblinget,” konstaterade Anna-Stina Svakko.

3.William Stenvall Zetterström från Funäsdalen har kommit till Östersund för att delta i Sápmi Pride. ”Det är fortfarande inte självklart att en ska få älska vem en vill. Därför är det underbart att se så många kommit till Staare i helgen för att fira och propagera för kärleken. Särskilt nu när allt fler börjar tumma på mänskliga rättigheter.”

4.Regnbågsfärgerna vajade mot den varma solen.

5.Jonna Blind och Andrea Virta och visade sin kärlek till varandra när Sápmi Pride tågade genom Staare.

6.Sápmi Pride arrangerades samtidigt som Östersund Pride. Katarina Kielatis och Merethe Kuhmunen gick i täten för det samiska tåget. ”Jag hade rosa fuskpäls på mig först. Men det blev så otroligt varmt och dessutom hade jag plastperuk, så svetten rann. Därför tog jag av mig överdelen, så som män utan bröst brukar göra när de är varma. Att jag gick utan överdel var både av praktiska och politiska skäl. Sluta sexualisera kvinnor och icke binära bröst!” säger Katarina Kielatis.

7.Runt 5000 personer dansade fram  genom centrala Östersunds gator i det varma soliga vädret.

8.Flaggor delades ut till åskådarna längs vägen. 

9.Det låg mycket glädje och kärlek i luften när Pridetåget drog fram.

10.Det gällde att hålla koll på varandra och vilka som skulle byta plats för att få ihop en fläta under paraden.

11.Ingen kunde missa pridetåget där det marscherade fram på gatorna i  Östersund med banderoller, flaggor och musik.

12.Ellen Berit Dalbakk dansade fram i takt med musiken som spelades.

13.Ingvar Kroik fick se till så att inte flätan trasslade ihop sig.

14.Föreningen Niejda hade årsmöte i Staare och passade också på att gå med i Pridetåget.

15.Timimie Märak är en av arrangörerna bakom Sápmi Pride. ”Det var så många som gick och ändå var vi längst fram, vilket för mig är väldigt representativt för Sverige. Vi är längst fram på barrikader och dom första att bli utsatta för både miljöförändringar och politiska förändringar. I dessa tider av snusbrun politik behövs vi mer än någonsin. Sápmi Pride är vårt lufthål i en väl kvävd tystnad.”

16.Hunden Tjirr  hade smyckat sig med regnbågsflagga och hängde med matte Josefina Skrek.

Bild av Åsa Lindstrand

Åsa Lindstrand

Chefredaktör