En samisk litteraturlavin

För andra året i rad lysten den samiska litteraturfestivalen Bágo in Books upp novembermörkret i Jåhkåmåhkke. Festivalen är en del i det stora uppsving för samisk litteratur på svensk sida som började med författarskolan på Sámij Åhpadusguovdásj 2014 och som resulterat i en författar- och skribentförening med ökande medlemsantal och fler utgivna samiska böcker.

TEXT ÅSA LINDSTRAND FOTO CARL-JOHAN UTSI

Den samiska litteraturen på svensk sida levde en tynande tillvaro. Eller den hade, säger Johan Sandberg McGuinne, rent av kollapsat. Det var därför i grevens tid som eleverna på den samiska författarskolan grundade en författar- och skribentförening, Bágo čálliid siebrie. På det följde olika arrangemang där bland annat Sveriges författarförbund deltog. I samarbete presenterade författarförbundet och Bágo čálliid siebrie ett tiopunktsprogram för samisk litteratur. En av punkterna var att ett samiskt författar- och litteraturcentrum skulle inrättas i Sábme. Det blev verklighet i och med att Tjállegoahte, där Sandberg McGuinne är styrelseordförande, öppnade i Jåhkåmåhkke i våras. Tjállegoahte arbetar med att synliggöra och stötta samisk litteratur och arrangerar tillsammans med Bágo čálliid siebrie festivalen Bágo in Books.

– Tjállegoahte drivs i projektform, men ett av projektens mål är att verksamheten ska bli permanent. När det gäller författarföreningen är vi nu uppe i drygt sextio medlemmar. Tänk er, att det är sextio skrivande och berättande personer bara på svenska sidan av Sábme! Det är jättebra och betyder att det finns stora möjligheter för litteraturen, säger Johan Sandberg McGuinne, som öppnade Bágo in Books med att jojka både Umeälven och sin morfar.

FÖR ÖPPNINGSTALET stod Bágo čálliid siebries ordförande Anne Wuolab. Också hon konstaterar att samisk litteratur på svensk sida just nu surfar på en framgångsvåg. 

– Det som har hänt sedan starten är rena motsatsen till då, när vi pratade om en kollaps. På årets festival har vi två prisbelönta och till priser nominerade författare! 

Jo, för både augustprisvinnaren Ann-Helén Laestadius och augustprisnominerade Linnea Axelsson medverkade på årets Bágo in Books. Dessutom fanns Anne-Grethe Leine Bienti, nominerad till Nordiska barn- och ungdomslitteraturpriset 2018 för boken Joekoen sjïehteles ryöjnesjæjja (Liten flink renskötare) med på festivalen för att tala om barns läsande och explosionen av nya barnböcker på sydsamiska. 

En nöjd Anne Wuolab fortsatte:

– Nu kan vi skrota den eländiga statistiken på 0,2 utgivna samiska böcker per år på svensk sida. Nu är vi nog uppe i en hel bok per år! 

BÁGO IN BOOKS fyllde två dagar med programpunkter som att skriva sitt liv i lyrikform, samisk feel-good-litteratur, att undvika stereotyper i film och på tv, samisk satir och moderna biografier. Dessutom fanns där konstvernissage, bokförsäljning och musik. Så gott som alla programpunkter lockade till fullsatt. Det var en nöjd Johan Sandberg McGuinne som pustade ut efter festivalen.

– Årets Bágo in Books var en succé, och vi är speciellt nöjda med bredden och variationen – det är inte alla litteraturfestivaler som kan skryta med att de både haft djupa samtal om hyllad poesi, och avslutningsfest med en av Saepmies största rappare under samma helg. Nu ser vi fram emot nästa upplaga av Bágo in Books, och diskuterar hur vi kan gå vidare med den under 2019, då vi samer firar 400 år av litteratur på samiska, och FN firar urfolksspråksår runt om i världen.:

Det var fullsatt under nästan alla programpunkter på årets samiska litteraturfestival Bágo in Books. 

Bild av Åsa Lindstrand

Åsa Lindstrand

Chefredaktör