Same Ätnam jobbar på för samisk synlighet

Riksorganisationen Same Ätnam har haft årsmöte i Árviesjávrrie. Ett lyckat möte, säger styrelsens nya vice ordförande Eleonora Marsfjell, som ser fram emot det kommande verksamhetsåret.

TEXT ÅSA LINDSTRAND

Ett 20-tal personer deltog i Riksorganisationen Same Ätnams årsmöte i Árviesjávrrie. Många av deltagarna var medlemmar i Arvidsjaurs sameförening. Och just att Same Ätnam är den samlande kraft för de över landet spridda sameföreningarna gör att Eleonora Marsfjell tycker att organisationer fyller en viktig funktion. Som en av höjdpunkterna från året som gått lyfter hon därför fram träffen som RSÄ hade med medlemsföreningarna under en båtresa med Viking Line.

– Under resan hade vi en dialog med sameföreningarna och de stiftelser där vi finns med, och vi fick in många bra tips på hur vi kan arbeta och nå ut, säger hon. 

Eleonora Marsfjell, vice ordförande i Riksorganisationen Same Ätnam, tycker att styrelsearbetet fungerar bra och ser ett hektiskt verksamhetsår framför sig. Här tillsammans med sekreteraren Margareta Påve, till höger på bilden. 
FOTO PRIVAT

SAME ÄTNAM har under året bland att gjort ett uttalande där organisationens styrelse ställer sig bakom de samiska ungdomarnas protester i Oslo i vintras. Protesterna handlade om att norska regeringen bryter mot mänskliga rättigheter då den inte vidtar åtgärder gällande vindkraftsverken i Fosen trots en dom i Høyesterett. ”Same Ätnams styrelse ställer sig bakom vår samiska ungdom och vi är stolta över deras engagemang och driv,” skrev styrelsen genom Veronica Kristofersdotter Ekeke. Eleonora Marsfjell är mycket nöjd med den styrelse hon ingår i, och där Mikael Jakobsson sitter kvar som ordförande.

– Det känns bra. Jag tycker att vi har en stabil styrelse, säger hon.

ELEONORA Marsfjell är ordförande i sameföreningen Sápmi Östergötland. Förutom i sameföreningen och Same Ätnam är hon också engagerad i två grupper i Amnesty Sápmi. Hon har sina rötter i Trångsviken i Jämtland och har tillbringat mycket av uppväxttiden i Frostviken, men bor idag i Norrköping. Mormors pappa Jonas Olofsson Marsfjell var engagerad i samepolitiska frågor. Han omkom i en dramatisk bussolycka 1948. 

– Han är något av en förebild som finns i släkten. Mitt ursprung har alltid varit viktigt för mig, och på den lilla fritid jag har slöjdar jag i skinn i kläde, säger Eleonora Marsfjell.

75 år sedan bussolyckan i Dunderlandsdalen

En av Sápmis stora tragedier inträffade den 5 juli 1948, då en buss körde av vägen i Dunderlandsdalen och hamnade i Ranaälven, där den välte och drogs med strömmen. Av de 21 personer som fanns på bussen omkom 16, samtliga sydsamer på väg hem från ett landsmöte med Norske Reindriftsamers Landsforbund i Tromsö. Många av dem kämpade i den starkt strömmande älven innan de slutgiltigt drogs ner under ytan och drunknade. Förutom Jonas Olofsson Marsfjell kan bland annat noteras att änklingen efter Elsa Laula, Thomas Renberg, var en av de avlidna. 

Bild av Åsa Lindstrand

Åsa Lindstrand

Chefredaktör