Rafflande för alla åldrar

Sunday, 29 March 2009 19:32

Pojkens tankar vill inte lägga sig till ro. Det har varit skidutflykt i skolan, en fullkomlig katastrof enligt honom själv.
Pojken är rädd för sin pappas reaktioner på den sönderslagna termosen och han känner sig utsatt av kompisarna. Det hade varit bättre om jag hade slagit ihjäl mig, tänker han och publiken får se honom död på scenen. Till orgelmusik ber alla inblandade honom om förlåtelse.

Under några timmars sömnlöshet går pojken igenom en livskris. Han pendlar mellan rädda, sorgliga, hemska, oroliga, roliga tankar precis som vem som helst av oss kan göra. I fokus står kompisrelationer, men även relationer till vuxna. Kombinationen gör föreställningen extra angelägen. För hur gör vi när barn har problem? Vågar de komma till oss och berätta och hur tacklar vi deras synpunkter?

En natt i februari skrevs av Sveriges mest spelade dramatiker Staffan Göthe 1972. Och det är en klassiker som fortfarande håller. Samiska teaterns uppsättning bjuder dessutom på stiliserad estetik, språklig generositet och en välmixad blandning av högt och vilsamt tempo. En speciell eloge till Britta Marakatt-Labba som gjort de poetiska, vackra, funktionella vita kostymerna med avstamp i den samiska dräkten.

Text: YVONNE RITTVALL
Foto: HANS-OLOF UTSI
Översättning: JOHN-ERLING UTSI

Faktaruta:
En natt i februari
Av: Staffan Göthe
Regi: Fransesca Quartey
Medverkande: Elisabeth Heilmann Blind, Toivo Lukkarii, Anna Åsdell
Scenografi: Ulla Dahlström
Kostym: Britta Marakatt-Labba
Teknik, ljud, ljus: Hugo Ohlsson och Mårten Eliasson
Samiska teatern

Åsa Lindstrand

Åsa Lindstrand

Chefredaktör