Plupp blir synlig i jojkikal

Wednesday, 10 May 2017 05:41
MUSIK Föreställningen Plupp, akte joejkespiele – en jojkikal, framfördes under Samiska veckan i en fullsatt teaterlokal på kulturhuset Väven.
Här kunde barn från sex år ta del av figuren Plupps äventyr på fjället där han bor tillsammans med sina vänner djuren. Det är första gången som författaren och illustratören Inga Borgs sagoböcker om fantasifiguren Plupp dramatiserats.
Eftersom berättelserna om Plupp passar in i den samiska världsbilden om att det finns levande väsen i naturen kopplar Cecilia Persson, dramatiker och konstnärlig ledare för Åarjelhsaemien Theatre, Plupp till den samiska kulturen. I jojkikalen blandas sydsamiska, svenska och norska. På så sätt kan alla förstå vad de inblandade säger. I Frode Fjellheims musik är jojken ett bärande uttryck.
I böckerna är Plupp osynlig för människor, förutom för dem som tror på honom. I föreställningen synliggörs han och publiken får hänga med på en äventyrlig resa genom årstiderna. Hilde Stensland (Plupp), Nils Rune Utsi (lämmel) och Marte Fjellheim Sarre (hermelin) gör lysande rollprestationer i denna finstämda jojkikal.

TEXT YVONNE RITTVALL FOTO ANDRÉ LARSSON
Last Updated on Wednesday, 10 May 2017 05:41

Picture of Åsa Lindstrand

Åsa Lindstrand

Chefredaktör