Wednesday, 10 May 2017 05:34
KONST En del känner honom som en öppenhjärtlig tyckare på Facebook.
Andra förknippar honom med musik eller torsdagsdemonstrationerna på Riksbron i Stockholm.
Nu är han aktuell som konstnär och har sin tredje utställning.
Pierre Åhrén, 67 år, gör avtryck var han än dyker upp. Under april månad ställer han ut sina tavlor på Gaaltije i Östersund.
TEXT OCH FOTO BIRGER EKERLID
– Det känns nervöst eftersom jag är på hemmaplan, säger han.
Under huvuddelen av sitt liv har han bott i Stockholm, men rötterna finns i Frostviken i norra Jämtland. Först när han var 35 år fick han reda på sitt samiska ursprung.
– Det var på dödsbädden som min morfar berättade för min mor. Det hade varit tabu i släkten på grund av de trakasserier som min morfar utsattes för.
Han har haft en trasslig uppväxt med psykiska problem som följd. För tre år sedan började han måla. Det har hjälpt honom att bearbeta sina känslor och traumatiska barndomsupplevelser.
– Jag målar nästan varje dag. Det är mitt inre som kommer fram i tavlorna, säger han.
Som utställningsbesökare möts man av en explosion av färgglada figurer, men ganska snart upptäcker man att de innehåller en stor portion sorg, ensamhet och besvikelser. Kontrasten är stor mellan de vackra oljepastellfärgerna och tavlornas djupare innehåll.
– Jag tycker inte om det som enbart är vackert. Människan är sammansatt. Där finns både glädje och sorg, säger Pierre.
VID SIDAN AV KONSTEN spelar musiken en stor roll för honom. Det är ingen slump att en av de första besökarna på utställningen är Kjell-Erik Eriksson, frontfigur i folkmusikbanden Hoven Droven och Triakel.
Hur märks då det samiska i hans tavlor? Möjligen som en antydan. Det är inte så att han laborerar med väl igenkännbara samiska symboler.
– Upplevelserna är mina, men jag inspireras av urfolk från hela världen, säger Pierre.
Med ett efternamn som Åhrén är det samiska sambandet otvetydigt. Anders Åhrén var på sin tid ordförande för SSR, Svenska Samernas Riksförbund. Han son Ingwar ledde också SSR innan han blev Sametingets förste styrelseordförande och senare grundare av Gaaltije, sydsamiskt kulturcentrum i Östersund. Jag undrar förstås över släktbandet.
– Min morfar och Anders Åhrén var kusiner, säger Pierre.
Kanske har han samma politiskt intensiva ådra som sina släktingar, även om han har valt andra uttrycksformer. På 1960-talet deltog han aktivt i demonstrationerna mot atomvapen och USA:s krig i Vietnam. På senare år är han en förkämpe för samiska rättigheter. Sedan november 2013 står han varje torsdag på Riksbron i Stockholm och demonstrerar mot Sveriges mineralpolitik. Två konkreta exempel är Gállok i Jokkmokk och Rönnbäcken i Storuman, men han är en del av ett nätverk som protesterar mot rovdrift varhelst den förekommer.
– Bara två gånger har jag tvingats avstå. När USA:s vicepresident Al Gore besökte Sverige, för då var Riksbron avstängd, och när jag en torsdag hade ett läkarbesök. Annars står jag där varje torsdag mellan 11 och 12.
Säger Pierre Åhrén, som nu kan titulera sig konstnär och tidigare har haft utställningar på Alviks bibliotek i Traneberg, Stockholm, och på Tráhppie i Umeå.
Bildtext
Pierre Åhrén använder måleriet för att bearbeta känslor. I april visas hans konst på Gaaltije, Östersund. ”Jag tycker inte om det som enbart är vackert. Människan är sammansatt. Där finns både glädje och sorg,” säger han.
Last Updated on Wednesday, 10 May 2017 05:38