Ny skiva Girkásit med Ára

Friday, 14 April 2017 07:12
Betyg: 4 av 5

I februari släppte Ára sitt tredje album Girkásit (Ljusare). Debutalbumet ”O” släpptes 2010 och uppföljaren ”Vuoste Virdái” kom 2014.

Ára visar med det nya albumet att det är duktiga på två saker: Förnya sig samt att de förvaltar sitt eget musikaliska arv. De som en gång fastnat för deras tidigare musik, vilket är en mix av Jazz, jojk samt folkmusik, lär inte bli besvikna på albumet som börjar med den traditionella jojken Čokču. En jojk som tidigare finns inspelad med Nils-Anders Påve som liksom Simon Issát Marainen kommer från Soppero-området.

Jojkaren Simon Issát Marainen som även är en erkänd poet har skrivit albumets texter. Jag har alltid tyckt att Marainen har lekt att han haft ett svårt liv och därför har jag aldrig kunnat ta det han skriver på allvar. Men nu känns det inte längre som en lek. För den som varit på den nedre botten av sjön behöver man inte lägre leka. Det som tidigare kändes som lek har blivit en verklighet. Därför känns Girkásit mycket sannare och viktigare än de tidigare albumen.

Även om albumet bär namnet Girkásit (Ljusare) för det något djup allvarligt med sig. Det är minnet över två bröder som själv valde att lämna livet. Ljuset finns i skivan, men det krävs några lyssningar innan man upptäcker det. Det är ljusstrimmor som sakta tränger sig in i ditt medvetande.

På albumet Girkásit har Ára arbetat med den samiska musikproducenten Georg Buljo som tidigare arbetat med bland andra välkända artister Niko Valkeapää och Lars-Ánte Kuhmunen. Den som är bekant med Buljos tidigare produktioner vet att han låter musiken ta plats. Det märks att Buljo är van att arbeta med jojk. Marainens jojk får ta tydlig plats och de övriga fem musikerna Axel Olle Sigurd Andersson, Daniel Wejdin, Johan Asplund, Christian Augustin och Frida Johansson finns med för att förstärka jojken.

Vilken är albumets bästa låt? Det är svårt att välja. Girkásit saknar den där hiten som sticker ut. Det är snarare en enhet där alla bitar passar ihop. Men just den enheten skvallrar om att Ára tillhör toppskicket bland Sápmis liveakter.

Bästa spår: Moraš och Čovččearru

Marica Blind

Översättning Miliana Baer

Picture of Åsa Lindstrand

Åsa Lindstrand

Chefredaktör