Per-Adrian åkte världens längsta lopp

I slutet av mars var det återigen dags att följa i Pavva Lasse Tuordas spår 22 mil längs Lilla Lule älvdal. Bland de nästan 500 som startade fanns Jokkmokksåkaren Per-Adrian Kuhmunen. Han var farligt nära den berömda väggen, men godis och nya sockar gjorde susen.

TEXT OCH FOTO ÅSA LINDSTRAND

EN AV dem som tog sig i mål i årets Nordenskiöldslopp var 23-åriga Per-Adrian Kuhmunen, Jokkmokks SK. Han har tidigare åkt Vasaloppet, men konstaterar att 22 mil är sjukt mycket längre. Samefolket fick en kort intervju efter målgången. Så här berättar han om sitt lopp:

– Det kändes okej första sex milen. Då var det ganska lugnt bland eliten, så jag tänkte att jag kör med dem då, det kan vara kul att testa. Men sen stack eliten och man fick som hitta sin egen fart. Så det var bara att köra på där. Fram till 16 mil, där gick jag totalt in i väggen.

I det läget var det nära att Per-Adrian gav upp, men räddningen kom i sista stund.

– Jag var less och ville nästan bryta loppet. Men då hjälpte mamma mig att byta sockar, för jag frös så mycket, och så käkade jag godis och fick energi. Så då var det bara att åka på i sitt eget tempo. 

MED 14 kilometer kvar kunde Per-Adrian göra ett litet ryck och åkte förbi flera åkare.

– Jag fick leta djupt efter energi, men det gick. 

Hur förbereder man sig för 22 mil på skidor?

– Jaa, jag vet inte. Godis! Att äta tror jag är det viktigaste.

Hur mycket är pannben och hur mycket är kropp?

– Det är mycket mentalt. Man kan var hur vältränad som helst, men man måste ha det mentala också. 

Är du nöjd?

– Ja men det är jag. Jag gör inte om det i alla fall. 

Det säger du nu?

– Det kommer jag att säga igen. 

Grattis! 

– Tack.

LOPPETS BAKGRUND

Det första Nordenskiöldsloppet gick 1884. Tävlingen kom till för att bevisa Pavva Lasse Tuordas och Anders Rassas bedrift året innan, då de i samband med Nordenskiöldsexpeditionen på Grönland, skidade 46 mil på 57 timmar. 1884 startade tävlingen i Purkijaur med vändning i Kvikkjokk och målgång i Jokkmokk. Dit nådde Pavva Lasse Tuorda först av alla efter en spurtstrid mot Per-Olof Länta. Numera kan inte banan dras på exakt samma vis som 1884, framför allt på grund av att vattenkraften delvis har gjort sjöarna ofarbara. 

JOKKMOKKS skidklubb är numera huvudägare i det bolag som arrangerar Nordenskiöldsloppet. Delägare är också Jåhkågasska Tjiellde och Jokkmokks sockenallmänning. Nästan 500 personer stod på startlinjen i Jåhkåmåhkke klockan fem på morgonen den 25 mars. Efter elva mil nådde de vändpunkten i Njavve, för att vända nedströms och avsluta loppet på Dálvvadis skidstadion. 393 personer slutförde Nordenskiöldsloppet 2024.

Bildtexter:

Efter lite mer än 15 timmars kom Per-Adrian Kuhmunen i mål på skidstadion i Jåhkåmåhkke.

Segraren i damklassen, den 22 år unga Linnea Johansson, närmar sig vändpunkten väster om Njavve.

Jan-Erik Kuoljok var kranskille och speaker. Här har han tagit emot segraren i herrklassen, Oskar Kardin från Östersund.

Rasmus Huuva bor på Västkusten till vardags, men kom till Jokkmokk, åkte 22 mil på skidor på 14:44:33, för att i målet mötas av sin tremänning Jokkmokksbon Jon Håkansson. 

Picture of Åsa Lindstrand

Åsa Lindstrand

Chefredaktör