Monday, 27 May 2013 21:48
GALA I mitten på juni är det återigen dags att prisa samisk kultur. Fia Kaddik och Mattias Berglund är nya projektledare för Sápmi Awards som arrangeras för andra gången i Jokkmokk. De utlovar ett förbättrat arrangemang och hoppas på dubbelt så många besökare som ifjol.
TEXT KATARINA HÄLLGREN
Sápmi Awards är ett treårigt projekt som förhoppningsvis ska leva vidare även efter 2014. Liksom ifjol delas priser ut i kategorierna samisk matkonst, kunnig renskötare och inom duodji, design och konst. Däremot har fjolårets fjärde kategori, musik, plockats bort. Detta dels av budgetskäl, men också av praktiska skäl.
– Fyra kategorier blir för mycket att laborera med. Tanken i framtiden är att det ska finnas en kategoribank på fem till sju kategorier som man kan varva mellan, säger Mattias Berglund.
Både Fia och Mattias var besökare på fjolårets Sápmi Awards och det har de haft nytta av när de nu jobbar som projektledare.
Mattias menar att det krävs betydligt mer marknadsföring än ifjol då många inte visste vad Sápmi Awards var för något och det fanns väldigt lite information om både arrangemang och program.
De båda projektledarna saknade ifjol en inramning av tillställningen och det finns med i år i form av invigning i kyrkan på fredagskvällen.
I år kommer den stora galamiddagen vara på lördag kväll istället för fredag kväll som det var ifjol.
– En galamiddag bör vara efter prisutdelningen och inte innan, säger Fia.
Andra nyheter är en mat- och hantverksmarknad på området vid Dalvadis strand där arrangemanget äger rum. Det kommer också att finnas en kafékåta som ett alkoholfritt alternativ till den stora restaurangkåtan och det kommer att arrangeras seminarier, modevisning och lassokastningstävling. De artister som hittills är klara för uppträdanden de båda kvällarna bland annat Marie Boine, Intrigue och Lovisa Negga.
Fia säger att hon tänkt utifrån språklagen när hon bokat artister, alltså att de ska representera de tre språkområdena lule, nord och syd. På samma sätt har hon resonerat kring konferencierer.
– Vi kommer att ha unga samiska samisktalande konferencierer från de tre språkområdena. Jag gillar att jobba med ungdomar och det här är ett ypperligt tillfälle för dem att lära sig så de en dag kan ta över efter de duktiga konferencierer som finns idag.
Ifjol uppskattar man att närmare 700 personer löste in sig totalt de båda kvällarna. Intresset är redan nu stort och förhoppningen är att det ska komma dubbelt så mycket besökare.
– Tanken är inte att det ska vara ett Jokkmokk Awards. Det ska vara för hela Sápmi och även dem som inte är samer ska känna sig välkomna, säger Mattias.
De båda projektledarna ser Sápmi Awards som ett bra och viktigt arrangemang för att lyfta den samiska kulturen.
– Jag tycker det är viktigt att hitta formerna för gemenskap och att kunna lära av varandra. Det är en bra arena för kunskapsöverföring och för att skapa nätverk. Det är lagom lättsamt men ändå seriöst, säger Mattias.
– Det är viktigt att vi själva synliggör oss och inte bara låter andra göra det. Det är dags att vi samer börjar ta för oss, konstaterar Fia.