Starka refränger och kraftfull musik

Dela på facebook
Dela på google
Dela på twitter
Dela på linkedin

Monday, 27 May 2013 21:50
NY CD Dödskult Magnus Ekelund & Stålet Teg Publishing

”Det var min sista spelning i Jokkmokk” deklarerade Ekelund framför en allt för gles publik under Sápmi Awards i juni 2012. Det högg till i hjärtat.

Magnus Ekelund, fyller 27 år i sommar, är född och uppvuxen i Jokkmokk men bor nu i Luleå. Dödskult är hans och kompbandets Stålets tredje album. Tidigare har de gett ut Svart Flagg och Det Definitiva Drevet.

Ekelunds farmor var rotslöjdaren och poeten Ellen Kitok Andersson. Det samiska arvet lyfter Magnus Ekelund fram i låten Dystopi/Lutak. Lutak var enligt samisk mytologi ett väsen som genom sitt kopparrör sög ut livet ur människorna. Men det samiska arvet är inte albumets tema.

Dödskult känns som en norrländsk småstad. En stad där kärlek, förtvivlan och droger lever sida vid sida. Där ungdomar förvandlas till vuxna människor. Ingen berättelse tycks för liten för att rymmas i en poplåt. Magnus har aldrig övergett sin Jokkmokksdialekt och i texterna nämns välkända platser i Luleå. Svartöstaden och Norra hamn är två av dessa.

Det är de starka refrängerna och den kraftfulla musiken gör det svårt för mig att stänga av. Jag vill bara höra mer. Och ibland hör jag till och med mig själv sjunga på låten Ut med dig i solen.

Magnus Ekelund & Stålet som bara varit en grupp i bland alla andra har plötsligt tagit en självklar plats bland mina favoritartister. Med skivan fortsätter Magnus och hans vapendragare sin långsamma vandring mot den absoluta toppen av den svenska musikeliten.

Och du, Magnus, ge Sápmi en ny chans. Skivan är fantastisk.

Marica Blind

Åsa Lindstrand

Åsa Lindstrand

Chefredaktör