Utställning med framtidens mästare

Friday, 14 April 2017 07:11
Elevutställningen på Samernas utbildningscentrum är en årlig succé och på vernissagen är det så fullt av människor att slöjdalstren kan vara svåra att se. Terje Israelsson är en av de duktiga elever i årets kull som visar vad de kan efter två år på duodjeutbildningen i Jokkmokk. Â

TEXT OCH FOTO TOR L TUORDA

Bland mössor, knivar och väskor på andraårselevernas marknadsutställning finns bland annat en kista som Terje Israelsson har gjort som specialarbete.
– Jag ville fördjupa mig i något. Jag har alltid velat göra en gästoe, så man vet hur man gör, säger han.
Han visar också upp en helhornskniv som han tillverkat mest för att lära sig tekniken från grunden.
–Â Det har varit väldigt intressant att spara viss ursprunglig struktur av hornet på den färdiga kniven, säger han.
Kniven blev dock inte långvarig på utställningen. Ganska snart efter vernissagen fick Terje sälja den till en lycklig köpare.
Det märks att den unga slöjdaren har mycket känsla för trä och horn i sina fingrar. Och tålamod. För övrigt precis som sin farfar Alfred Israelsson, skidmakaren i Gielas, känd från en dokumentär om tekniken med att göra skidor som Sune Jonsson producerat. En informativ film som kan ses på SVT:s öppna arkiv. Och också Terje har för övrigt planer på göra skidor, för att i detalj lära sig det urgamla hantverket.

Terjes tredje verk på elevutställningen är en saltflaska i björkmasur, med svep av horn i två lager på sidorna som är graverade i flätmönster han själv komponerat. Det är, kommenterar han, en aning ovanligt att göra svep just på saltflaskor. Han berättar att han har haft slöjden med sig från grundskolan, men det är först på Samernas som han kunnat utveckla och fördjupa sig speciellt i graveringens konst.
– Jag är fascinerad av många stora slöjdare och att ha Jon (Utsi) och Nils Johan (Labba) som lärare är stort, säger han.

Bildtext:

Terje Israelsson har bland annat gjort en saltflaska med hornsvepning.

Picture of Åsa Lindstrand

Åsa Lindstrand

Chefredaktör