Ny skiva Felgen Orkester Duhát jagi geachčen

Monday, 03 July 2017 06:25
(Antal Samefolket: 3 av 5)

Vilket band är störst i Sápmi? Vad svaret beror på vem man frågar. Sedan några år tillbaka svarar många utan att tveka en sekund Felgen orkester. Med sina samiska låtar som rör sig någonstans mellan pop, rock och dansbandsmusik har bandet hittat sin trogna publik i hela Sápmi.

Felgen Orkester består av sex syskonbarn från Karasjok. Gruppen bildades när bandet Rolffa, där några av medlemmarna ingår, hade en paus. Debut-ep:en Soaját kom 2013 och sedan dess har två album och en rad singlar hunnit släppas. Och när man i framtiden kommer att beskriva 2010-talets Sápmi kommer gruppen ha en självklar plats i musikhistorien. För det är liksom svårt att undgå Felgen Orkesters-låtar om man är på en samisk fest eller lyssnar på någon av våra samiska radiokanaler.

Rent musikaliskt gör Felgen Orkester inget nytt. Musiken påminner om engelska, svenska, finska och norska grupper. Men det som gör att de skiljer sig från många nordiska killgrupper är att de sjunger på samiska, jojkar eller både och blandar där det passar.

Albumet Duhát jagi geachčen bjuder inte på några stora överraskningar. Om man tycker om Felgen Orkester-musik så får man det man förväntar sig – alltså pop, rock och dansvänlig musik med låttexter om livet och kärleken.

Men jag ger ändå albumet Duhát jagi geachčen, som kommer spelas på ett flertal av våra samiska fester under 2017, betyget godkänt.

Bästa spår: Vilges Gakti och Juvllat Nu Jorret

Marica Blind

Last Updated on Monday, 03 July 2017 06:25

Picture of Åsa Lindstrand

Åsa Lindstrand

Chefredaktör