Drömuppdrag för samisk konstnär

Monday, 03 July 2017 06:26
KONSTÂ

UTSTÄLLNING Britta Marakatt-Labba ställer ut på Documenta (14) Kassel i Tyskland, en av de viktigaste konstutställningarna i världen. Nyligen visade hon nya verk på Norrlandsoperan i Umeå.

– Det är som att segla, plötsligt får man vind i seglen, säger textilkonstnär Britta Marakatt-Labba om sin medverkan som bidragit till stor uppmärksamhet och nya kontakter runt om i världen.

TEXT OCH FOTO YVONNE RITTVALL

Prestigefyllda Documenta i Kassel arrangeras vart femte år sedan 1955. I år har den utökats och pågår även i Aten. I Kassel kommer det 24 meter långa verket Historia att visas. En bildsvit, som med historiska, politiska, mytologiska och sociala ingredienser, gestaltar samisk kultur. Verket har lånats ut från Tromsö Universitet där det har sin permanenta plats.

– Jag har inte fattat än att jag är inbjuden att ställa ut på Documenta. Det är en konstnärs dröm, säger Britta Marakatt-Labba.

I september ställer hon ut i Riga på utställningen Survival Kit och 2018 visas hennes verk på gallerier i New York och Tokyo.

– Det är många gallerister som är på hugget och jag får alltfler inbjudningar om att föreläsa. Framgången är inte bara personlig utan omfattar även den samiska kulturen.

Inbjudan att ställa ut på Norrlandsoperan i Umeå kom från Vita kubens curator Filipa Ramos.

– Jag såg hennes starka bilder på Lofoten International Arts Festival och jag tyckte mycket, mycket om dem. Både för det angelägna innehållet och för det personliga uttrycket i tekniken, säger Filipa Amos.

I serien Händelser ingår tolv bilder som Britta Marakatt-Labba precis färdigställt och visar för första gången. Här finns historiska referenser, dagsaktuella och politiska händelser, samisk mytologi och framtidsfunderingar. Några större porträtt ingår också i serien, vilket annars är sällsynt i hennes arbete. Ett av dessa kretsar kring samiska ungdomar som mår dåligt på grund av den psykiska stressen från samhället. Enligt en studie är självmord vanligare bland samiska ungdomar än ungdomar i stort.

– Jag ville lyfta fram problematiken och ställa frågan hur man ska gå vidare med detta, säger Britta Marakatt-Labba.

UTSTÄLLNINGEN I Norrlandsoperans Vita kub är en av tre med temat Distans.

– Hur distanserad kan man som besökare vara i detta rum och vad kan man egentligen ignorera, säger Britta Marakatt-Labba som vill öppna nya dörrar som kanske leder till nya tankar. Vid ingången till utställningsrummet har hon placerat dörren till hennes svärmors gamla kåta. På dörrens tyg har hon broderat delar av Kiruna.

– När LKAB flyttar hel stad innebär det en katastrof för många människor, inte minst för dem som bott där i 50 år. Och det blir sår i marken, konstaterar Britta Marakatt-Labba.

Varför valde du att arbeta med broderi?

– Jag hade länge bilder inom mig som jag ville uttrycka. Under fyra år testade jag måleri och grafik men det tilltalade inte mig. Av en tillfällighet, när jag färgade tunna yllegarner, upptäckte jag att det gick att måla via nål och tråd. Dessutom är det lätt att ta med broderiet på resor.

Fotnot: Ytterligare sex konstnärer, från norska Sápmi, är inbjudna att ställa ut på Documenta (14). Synnöve Persen, Hans Ragnar Mathisen, John Savio, Iver Jåks, Joar Nango och Máret Anne Sára. Documenta (14) i Aten pågår 8/4-16/7 och i Kassel 10/6-17/9 2017.

Bildtext:

Konstens roll är att belysa det som händer i samhället anser Britta Marakatt-Labba som uttrycker sina tankar om Kiruna stadsflytt på en gammal seglarduk från Bodö. ”När vi seglar i nya områden vet vi inte var vindarna blåser,” konstaterar hon.
Last Updated on Monday, 03 July 2017 06:35

Bild av Åsa Lindstrand

Åsa Lindstrand

Chefredaktör