Ny mötesplats för slöjdare

Tuesday, 15 March 2016 21:09
FÖRENING Att förkovras i sitt slöjdande tillsammans med áhkku eller áddjá är inte alla förunnat. Tiderna förändras. För att bevara, utveckla och uppmana till slöjd – samt behålla det rika språket som hör därtill – har föreningen Jåhkåmåhkke Duodje bildats. Visionen är ett Duodje-hus.

TEXT OCH FOTO AGNETA NYBERG ÖVERSÄTTNING MILIANA BAER

Idén om en plats där slöjdare kan träffas, och utöva hantverk, kom i slutet av förra året. Åtminstone var det då som Johanna Njaita började höra sig för bland folk, om det var fler än hon som hade behov av en mötesplats.

– Vi var många som hade funderat på det, både slöjdare och de som vill slöjda men inte har tillgång till alla maskiner som används inom trä- och horn. Det saknas en plattform för oss som inte går på Samernas utbildningscentrum. Själv har jag ibland kört fast med sömnaden där hemma och önskat att jag haft någon att fråga för snabb hjälp. Förr satt man i kåtorna och lärde av varandra, av sin áhkku eller áddjá. Idag är det inte på samma sätt, alla har inte den möjligheten i vår moderna tid. Slöjden är ett viktigt kulturarv, inte minst för språkets del med många benämningar som hör därtill, säger Johanna Njaita som till vardags är lärare vid Sameskolan i Jokkmokk.

Första träffen hölls i november. Fem deltagande kvinnor konstaterade att föreningen behövs och bildade interimstyrelsen. I januari hölls det första årsmötet.

– Då blev vi plötsligt 21 medlemmar! Jättekul med så stort intresse. Någon sade att vi måste komma bort från köksborden därhemma – alla höll med direkt. Det finns massor av önskemål om olika kurser, att göra vantar och bällingskor till exempel, om föreläsningar, mentorskap och att ha en duodjemarknad, berättar Johanna Njaita.

ATT FÅ HJÄLP med prissättning, olika satsningar och helt enkelt få hantverkstips är annat som framkommit bland medlemmarna vilka hittills består av fyra män och resten kvinnor. Tanken är att kunna träffas en gång i veckan och praktisera mjukslöjd varannan vecka och hårdslöjd varannan. Men först ska lokaler ordnas vilket förstås är enklare för textilgruppen. Förhoppningen är att hyra någon av skolornas slöjdsalar för trä- och hornskapandet.

-Â Många ser fram emot att träffas. Nu väntar vi bara på att få organisationsnummer så vi kan öppna konto för medlemsavgifter, hyra lokal och söka stöd för verksamheten. Visionen är att öppna ett Duodje-hus med verkstäder, ateljéer, kontor och butik där man kan utöva all slöjd men det hänger på ekonomin och hur det kan lösas längre fram, säger Njaita.

Att gemensamt lära av varandra och av lejda gästföreläsare för att bevara och utveckla den viktiga slöjdkulturen och det samiska språket är kärnan för Jåhkåmåhkke Duodje som värnar om traditionell duodje och samisk design.

Medlemskap kostar 50 kronor per person eller 100 kronor för en familj. Inga förkunskaper krävs. Och om du vill du vara med, ja då kontaktar du Johanna Njaita på telefon eller via facebook, där Jåhkåmåhkke duodje snart har en egen sida.

Bildtext:

Initiativtagaren Johanna Njaita är med i den nybildade styrelsen för Jåhkåmåhkke Duodje tillsammans med Anna-Kajsa Aira, Katarina Spik Skum, Andreas Kuoljok, Olivia Östlund och Niklas Pittja Granlund.

Bild av Åsa Lindstrand

Åsa Lindstrand

Chefredaktör