Musiken förenar i ny tv-serie

Friday, 22 October 2010 17:09

Vid järnvägens slut, eller nästan i alla fall, har kreativiteten flödat i höst. I den lilla byn Vassijaure har samiska och svenska artister mötts för att göra ljuv musik tillsammans. Resultatet kommer att visas i tv-serien Sápmi Sessions under vintern.

– Musiken är ramen runt serien, men huvudfokus är mötet mellan människor, berättar frilansjournalisten Lisa Kristensen som står för ursprungsidén till serien.

Text: KATARINA HÄLLGREN

Foto: PER-JOSEF IDIVUOMA

Översättning: MILIANA BAER

Det kryllar inte direkt av samiska produktioner i tv-världen idag. Och när det gör det är det ofta med fokus på information om samernas liv och kultur, sett ur ett utifrånperspektiv.

Men Sápmi Sessions kommer att bjuda på dokumentär i en spännande och dynamisk form, lovar Lisa Kristensen. Hennes vision var från början att låta samiska artister spela in låtar i en studio någonstans i Sápmi. Förra hösten mötte hon av en händelse Samuel Idivuoma, journalist på SVT Sápmi, och de började spåna idéer tillsammans.

– Vid jul ringde han mig och ville göra något av min idé, berättar Lisa.

Den ursprungliga idén behövde något mer och de kom på att sammanföra en samisk artist med en svensk artist för att tillsammans låta dem göra en ny låt.

I februari i år presenterade Lisa och Samuel sin programidé för SVT som nappade, och i mars började de det hårda jobbet med förberedelserna för den kommande inspelningen.

VALET AV PLATS inspelningen, byn Vassijaure, som är Sveriges nordligaste station längst stambanan, var en tillfällighet. Lisa hade sett den ståtliga järnvägsstationen på internet och tyckte den verkade fin. Men vid ett besök på stationen grusades de planerna.

– Det var kaos där inne och att spela in något där var uteslutet. Men vi gick och drack kaffe hos några som Samuel känner i byn och de hade den perfekta lokalen. Det var en fullträff!

De var på det klara att det skulle vara ett litet ställe utan allt för mycket folk och saker att göra på fritiden, allt för kreativiteten.

– I Vassijaure bor bara ett fåtal människor och resten är tomma hus. De enda som klev av tåget på perrongen var artisterna. Att komma till ett ställe där det inte finns något annat gör att man kommer in i en speciell känsla.

Vilka artister som medverkar i programmet är ännu inte offentliggjort. Spekulationer har förekommit och några namn har läckt ut i media. Men Lisa och Samuel har valt att varken bekräfta de namn som florerar eller att gå ut med några namn förrän till vintern. Därför nämner Lisa inga artister vid namn när hon berättar om den sex veckor långa inspelningsperioden i Vassijaure, som inleddes i mitten på augusti.

– I studion har vi bara hängt på artisterna och låtit dem vara. Vi har inte lagt oss in i musiken eller hur de jobbar. Vi har ju pratat med dem under tiden och kollat hur det går och så. När man gör en tv-serie som ska klippas i slutänden måste man ju hela tiden ha koll på vad som hänt under dagen.

ATT SÁPMI SESSIONS gjorts av den samiska redaktionen på SVT har varit en klar fördel. Lisa berättar att artisterna, speciellt de svenska, sagt att de inte skulle ha ställt upp om programmet inte gjorts av den samiska redaktionen. Artisterna har varit lockade av att det var en bra idé och att de var intresserade av samisk musik och kultur. Hon säger att programmet blir en unik inblick i det samiska utan att vara ett informativt program som det ofta blir när det handlar om samer.

– I serien får man ser hur människor möts och hittar något gemensamt. Man får en inblick i det samiska på ett sätt som aldrig visats förut. Det handlar inte om renar eller koltar, det handlar om värderingar. Den riktiga kulturen. Det här är äkta, inte något som vi provocerat fram. Vi berättar om det mest fantastiska vi har – musik. Musiken sammanför människor och visar att vi inte är så olika.

Lisa berättar att de svenska artisterna upptäckte att det finns samiska ord för alla sinnestämningar och känslor som inte finns på svenska.

– Alla bitar har fallit på plats därför att det samiska språket och den samiska kulturen är så rik. Det har varit helt fantastiskt, folk pratar, blir kompisar och kommer nära varandra. De har hittat hur mycket de har gemensamt och det har varit otroligt fint att se.

REDAKTIONEN HAR, förutom Lisa och Samuel, bestått av Mariela Idivuoma, två fotografer, en produktionsassistent, en ljudkille och en musikproducent. Lisa säger att de levt i en egen värld under veckorna i Vassijaure. Hon berättar med värme i rösten om hur de fått uppleva hur människor hittat varandra, blivit vänner, vari lyhörda och haft stor respekt gentemot varandra och inte velat åka hem när deras inspelningstid varit slut.

– Man blir glad när folk har det bra. Det som varit roligast för mig är när de medverkande tackat mig för att de fått vara med. Det här är inte bara tv, det är något som hänt i deras liv som de kommer att bära med sig. Jag är otroligt tacksam för hur resultatet blev och att få lyssna på den färdiga låten efter varje inspelning har varit helt fantastiskt.

Låtarna som gjorts har varit alltifrån eletronica till pop, rock, ballader och framförallt jojk. Förutom att de kommer att spelas i serien så återstår det att se vad som händer med låtarna, det är inte klart om de kommer att släppas officiellt i någon form.

Under vintern 2011 kommer tv-tittarna att få se det färdiga resultatet. Men först väntar arbetet med att klippa ner materialet till sex stycken 28 minuters långa avsnitt.

– Det kommer att göra ont att klippa ner allt vi filmat, samtidigt kommer det att bli jättekul att få ner allt till en berättelse, säger Lisa och lovar att det kommer bli ett grymt bra program.

– Tittarna kommer att få se svenska artister i helt andra situationer än vad de är vana vid, och samiska artister som de kanske aldrig hört förut. Tillsammans kommer de att göra något unikt.

Sapmi Sessions1: Lisa Kristensen, inslagsproducent, och Arvid Lind, basist i Popsicle och ljudkille under inspelningen av Sápmi Sessions.

Sapmi sessions2: Samuel Idivuoma, redaktör, Mariela Idivuoma och Lisa Kristensen, inslagsproducenter för Sápmi Sessions.

Sapmi sessions3: Produktionsassistent Ove Stødle utanför Vassijaur tågstation.
Last Updated on Monday, 25 October 2010 03:59

Picture of Åsa Lindstrand

Åsa Lindstrand

Chefredaktör