Modern dans och kulturell tradition

Dela på facebook
Dela på google
Dela på twitter
Dela på linkedin

Tuesday, 27 May 2014 19:59
DANS Ett smakprov på det allra senaste från den unga europeiska dansscenen serverades på Norrlandsoperan nyligen under den internationella dansfestivalen Spring Forward. Av 500 danskompanier som hade ansökt om att medverka vid festivalen uttogs 25 via en jury. Totalt visades 30 föreställningar.

TEXT OCH FOTO YVONNE RITTVALL

Elle Sofe Henriksen, koreograf, dansare och filmare från Nordnorge invigde festivalen med föreställningen Beatnaga ii galgga gulgii geahččat. Hon gjorde koreografin till den hyllade samiska teaterföreställningen Jag är tusen år, som visades i Umeå i mars i år och som nu turnerar bland annat till Dramaten i Stockholm.
Kännetecknande för Elle Sofe Henriksen är att hon arbetar med modern dans med rötter i den samiska kulturen och hennes eget liv. Kanske kan man säga att hon förenar sitt inre och yttre landskap med naturen som viktig ingrediens.
I föreställningen Beatnaga ii galggajulgii geahččat står immateriella värden i fokus, handlingar, kunskap, värderingar, världsförståelse. Men även teman som maktkamp och kvinnokroppen. Att vi kan vara självdestruktiva både mot oss själva och mot varandra. Koreografin och musiken är expressiv och dansarnas kroppsliga kommunikation med publiken går på högvarv. Till jojk värmer dansarna upp och i en aggressiv brottningsmatch med varandra blottas deras inre.
Dagen efter föreställningen skrev Västerbottens Kuriren ”Brutalt och hänsynslöst bra”. Det är bara att hålla med.
Elle Sofe Henriksens Improvisation i den nya utställningen Rock Art in Sápmi på Västerbottens museum blev också ett imponerande prov på hennes förmåga att kombinera modern dans med den kulturella traditionen. Här gav hon sin tolkning av hällristningarna från Alta. Forskarna är eniga om dessa hällristningar kan vara mer än 7000 år gamla och att de yngsta tillkom vid tiden för Kristi födelse.
Idag vet vi ju inte riktigt vad hällristningarna vill säga, vi kan bara anta. Men via Elle Sofe Henriksens koreografi i Improvisation väcks figurerna till liv. I samarbete med dansaren Kristin Ryg Helgebostad, som placerar sig framför tre av figurerna i större format, dras de ut på dansgolvet en efter en. Människorna är påträngande, avvaktande och samtidigt kontaktsökande. I tranceliknande tillstånd dansar de till den suggestiva musiken. I dansen delar Elle Sofe Henriksen och Kristin Ryg Helgebostad ut kuddar till publiken från den soffa vi sitter i och vi deltar genom att trumma på kuddarna som om de vore trummor. Att hällkonstfigurerna väcks till liv är en magisk upplevelse som man hoppas fler får ta del av.
Elle Sofe Henriksen har en masterexamen i koreografi från Oslo National Academy of Arts. Hennes tidigare föreställningar har turnerat runt om i världen liksom hennes prisbelönta dansfilm The Wind whispers.

Åsa Lindstrand

Åsa Lindstrand

Chefredaktör