Unik passion på turné

Tuesday, 27 May 2014 19:58
TEATER Föreställningen Norrländsk passion liknar inget annat teaterprojekt. De fem nordligaste teatrarna spelar tillsammans upp en föreställning som består av bitar ur tre nyskrivna pjäser plus musik, jojk, dans och spoken word. Nu är projektet på turné i Norrland under maj och juni.

TEXT ANNIKA RYDMAN FOTO PATRICK DEGERMAN

Det myllrar av människor på den nästan runda scenen. Det är skådespelare, dansare, en kör och musiker. På ”väggen” bakom scenen flimrar olika bildprojektioner och ljudteknikerna mixrar med ljud och effekter.
Runt nästan hela scenen finns publikens sittplatser – det liknar en amfiteater. Att föreställningen äger rum i en av Nolias ishallar är omöjligt att se – förutom att det är lite väl kallt.
– Alla klara? ropar regissören Olle Törnqvist och genast infinner sig ett koncentrerat lugn.
Föreställningen Norrländsk passion är faktiskt ett unikt projekt. Inför Umeås kulturhuvudstadsår blev det tal om att ”plocka upp” någon stor föreställning. Men istället för att göra så, beställdes tre nya verk av unga, regionala manusförfattare.
Norrbottensteatern har spelat Måste hem innan det blir mörkt, Västerbottensteatern har spelat Vi besvarar ditt samtal så snart vi kan och Teater Västernorrland har spelat Rykten på bygden. Pjäserna handlar om människors liv i norra Sverige och handlar om allt från ett mörklagt Övertorneå (elkonflikten), via ett callcenter i Bastuträsk till gammpojken utanför Sundsvall som varit Thailand.

NU HAR DESSA tre verk, plus delar ur Teater Bardas dansföreställning De sociala kongresserna, bokstavligt talat plockats isär och sedan fogats samman med hjälp av sång, jojk och spoken word som Giron Sámi Teáhter står för.
– Det var en tokig idé, som alla bra idéer. Min första tanke var ”hur ska det här gå”, men vi har lyckats få ihop en berättelse som håller ihop som handlar om en region och en tid, säger Olle Törnqvist som också bearbetat alla texter.
Tillsammans med dramaturgen Mikael Olsson och de medverkande skådespelarna, musikerna och dansarna, har allt satts samman till en helkvällsföreställning. På scenen deltar 22 skådespelare och dansare plus en lokal kör från varje stad.
Alla teatrar har jobbat med pjäser som de redan har hunnit turnera med – utom Giron Sámi Teáhter.
– Det har funnits ett koncept att hålla sig till, men inte ett manus. Vi har befunnit oss i en skapande process och vi är den röda tråden i hela föreställningen, vårt material för samman scenerna, berättar Nina Nordvall Wahlberg från Giron Sámi Teáhter.
Även Anna Åsdell, Ola Stinnerbom och Mimi Märak från Giron Sámi Teáhter är med i Norrländsk passion.
– Hela föreställningen känns som en fin helhet, konstaterar Mimi Märak som skrivit nytt spoken word-material till föreställningen.
Premiär för Norrländsk passion var i Umeå den tredje maj. Föreställningen ges även i Örnsköldsvik, Sundsvall, Östersund, Luleå, Kiruna och Skellefteå.

Bildtext1: Mimi Märak bidrar med nyskrivet spoken word-material i föreställningen Norrländsk passion som turnerar i Norrland under maj och juni.

Bildtext2: Giron Sámi Teáhter är med sitt nya material den röda tråden i Norrländsk passion. Nina Nordvall Vahlberg, Anna Åsdell och Mimi Märak är med i föreställningen samt även dansaren Ola Stinnerbom (ej med på bild).

Bildtext3: Nina Nordvall Vahlberg spelar ett väldigt speciellt instrument som kanske kan liknas vid en jättexylofon, men med stora ”orgelpipor”.

Picture of Åsa Lindstrand

Åsa Lindstrand

Chefredaktör