Magdalena tar tillbaka sitt samiska arv

Tuesday, 27 May 2014 20:01
SLÄKTFORSKNING Hon har alltid känt till sina samiska rötter, men intresset för att ta reda på mer har inte funnits där. Förrän nu. Författaren, programledare och artisten Magdalena Graaf har låtit sy upp en kolt, anmält sig till en språkkurs och planerar att åka upp till Kiruna för att se sina förfäders marker.

TEXT KATARINA HÄLLGREN FOTO PRIVAT

Magdalena Graaf blev känd för allmänheten på 90-talet som modell och när hon tillsammans med systern Hannah utgjorde sångduon Graaf. Magdalena har också skrivit böcker och är numera bloggare och programledare för Postkodlotteriet och Ensam mamma söker.

Magdalenas mormorsmor var från Kiruna och Rautasvuoma sameby, numera Gabna, och hette Miljana Niia. Mormodern gifte sig med en jägarsoldat och flyttade till Boden och där växte Magdalenas mamma upp.

– Min mamma har alltid pratat om sitt samiska arv hemma. Hon är en riktig sametant och såg det samiska i mig när jag föddes.

Och på senare år har Magdalena börjat dela mammans intresse för sitt arv och för släktforskning.

– Mamma har gett mig en pärm som är det tjockaste jag sett. Där finns massor av släktforskningspapper och tidningar och jag har börjat plöja igenom allt som finns där.

Hon har inte känt till så mycket om sina släktingar, men i mitten på april när hon bloggade om sitt samiska arv fick hon en hel del respons i kommentarsfältet och då började även en del släktingar utkristallisera sig. Magdalena har också varit i kontakt med Johannes Marainen, som bland annat gett ut en släktbok om Jukkasjärvisläkterna.

I samma veva som Magdalena bloggade om sitt samiska arv lade hon också ut bilder på sig själv i sin kolt, som Lise Tapio Pittja sytt till henne.

Beslutet att själv bära kolt ser Magdalena som ett ställningstagande.

– Förutom att den är oerhört vacker så är det något jag kan föra vidare till mina barn. Och jag känner mig oerhört stolt över att få bära den.

Magdalena tog nyligen kontakt med Samernas utbildningscentrum i Jokkmokk och anmälde sig till en nybörjarkurs i nordsamiska, något hon ser fram emot både med spänning och med lite förskräckelse.

– Det här är ingenting som kommit på ett par veckor, men någon gång måste man ta första steget. Att jag känner mig stolt över mitt samiska arv är en av grunderna. När man är tonåring finns så mycket andra saker som man fokuserar på, men nu känner jag någonstans att jag vill lära känna mig själv lite bättre och det är viktigt att gå djupare än bara i sin egen generation. Jag tror ens rötter formar en och det här är något jag verkligen brinner för.

Magdalena säger att hon känner en lättnad efter att hon valt att ta reda på mer om sitt samiska arv.

– Det är en fantastisk känsla och en helt ny värld som öppnat sig.

Dock är hon noga med att poängtera att hon känner sig otroligt ödmjuk inför sina nya kunskaper och säger sig inte veta så mycket om den samiska kulturen, men att hon givetvis vill lära sig.

– Jag tror inte det går att läsa sig till så mycket. Men jag har försökt läsa om hur rennäringen fungerar och även lärt mig att det finns flera samiska språk.

Magdalena säger att hon inte vill att folk ska känna att hon klampar in och tror sig veta hur allt hänger ihop.

– Men med den positionen jag har, med tanke på mitt offentliga jobb, är det jättecoolt att få stå upp och vara stolt över att vara same. Och jag har blivit jättebra bemött från samiskt håll, alla är väldigt trevliga och vänliga.

Picture of Åsa Lindstrand

Åsa Lindstrand

Chefredaktör