Jonna bryter arm för att vinna VM

Friday, 25 October 2013 05:45
KRAFTSPORT På kort tid har Jonna Blind brutit sig in i svenska armbrytarlandslaget.

Med en fjärdeplats från VM i Polen väntar nu flera stora internationella tävlingar för tjejen från Klimpfjäll.
– Det här är inte bara en sport, det är en livsstil.

TEXT ANNIKA RYDMAN FOTO FILIP JOHANSSON

Jonna har alltid varit stark. Och så har hon vinnarinstinkt, hon ger inte upp i första taget.

– Folk brukar bli förvånade över att jag håller på med armsport. Och sedan vill de bryta med mig.

Men att bryta arm utan armbrytarbord är förenat med skaderisker. Därför är Jonna försiktig med att ta sig an utmanarna om det inte finns ett sådant.

Första gången Jonna kom i kontakt med armbrytning var på högstadiet i Saxnäs. Det blev mycket armbrytning på rasterna och Jonna slog ofta killarna. Trots att hon varken är lång eller tung – hon tävlar i minus 50-kilosklassen.

Efter gymnasiet flyttade Jonna till Kiruna för att plugga nordsamiska.

– Det första jag gjorde var att kolla om de hade ett innebandylag och om det fanns en armbrytarklubb.

Till slut blev det för mycket att hålla på med två sporter och Jonna valde att satsa på innebandyn. Men innan hon slutade bryta arm hann hon med en tävling i Arjeplog som hon kom trea i.

För tre år sedan flyttade Jonna till Vilhelmina för att jobba. Efter en armbågsskada kom plötsligt lusten att bryta arm tillbaka och sedan ett år tillbaka är det bara armbrytning som gäller för Jonna.

– Jag hörde av mig till Storuman armsport och åkte dit och tränade med dem. Träningen gick bra, jag kände mig stark och de tyckte jag var duktig, berättar hon.

En gång i veckan åker Jonna de 20 milen från Klimpfjäll, dit hon flyttat tillbaka, till Storuman för att träna. Hon brukar köra den berömda och mycket hårda ryssträningen tillsammans med armbrytargymnasiet. Och så brukar hon träna med flerfaldiga världsmästaren Heidi Andersson.

– Jag har lite svårt att träna hemma eftersom det inte finns ett gym. Men jag har ett armbrytarbord som samebyn sponsrat med och med hjälp av ett gummiband kan jag träna med det. Och så rör jag mycket på mig, det har jag alltid gjort.

Armbrytning handlar mycket om teknik och vinklar, men även så klart om styrka.

– Det är en riktig kraftsport, man måste träna så att man är beredd på allt.

Trots att Jonna tävlar i landslaget får varken hon eller kollegerna några ekonomiska bidrag. Det gäller att själv dra in de pengar som krävs för att ha råd att åka på tävlingar. Närmast väntar en stor internationell tävling i Polen. Och SM nästa år.

– Mitt mål är VM-guld, så klart!

Bild av Åsa Lindstrand

Åsa Lindstrand

Chefredaktör